Ploieşti: Fântânile arteziene, lăsate în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria trebuia să repare anul trecut patru dintre cele nouă fântâni aflate în stare proastă, dar a reparat doar una.

Opt din cele nouă fântâni arteziene construite în perioada comunistă nu au fost reabilitate de autorităţi niciodată. Acestea se află într-o stare avansată de degradare, iar multe dintre ele nu mai funcţionează, fiind doar obiecte de decor folosite de copii pentru a juca leapşa în jurul lor. Cele care încă mai funcţionează servesc drept cadă pentru copiii străzii odată cu începerea sezonului cald.

„Nu s-au mai efectuat lucrări de reabilitare la fântânile arteziene din oraş de la construcţia lor şi până în momentul de faţă“, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Domeniului Public şi Privat (ADPP) Ploieşti, Adela Frăţilă.
Din totalul de zece fântâni din oraş, doar una a fost reparată anul trecut, iar cealaltă este nouă.

Lucrările avansează greu
Un proiect de hotărâre privind reabilitarea artezienelor din Ploieşti a fost aprobat încă de anul trecut, iar valoarea estimată a lucrărilor s-a ridicat la 1.350.571 de lei, cu TVA. Autorităţile anunţaseră că vor reabilita cinci fântâni arteziene. Era vorba despre cele de la sediul Hyundai,  Parcul Eminescu, Casa Sindicatelor, Cimitirul Eroii Sovietici şi Parcul Aurora. Dintre acestea nu s-a reuşit decât reabilitarea fântânii din Parcul Aurora, iar restul au fost amânate până anul acesta.

Reprezentanţii ADPP ne-au spus că lucrările avansează destul de greu deoarece pe parcurs muncitorii constată că anumite conducte nu se află în starea în care se scria în proiectul iniţial şi atunci acestea trebuie înlocuite. Astfel, costurile estimate iniţial vor creşte şi mai mult.

Deşi reparaţiile nu merg prea bine, reprezentanţii Primăriei au declarat că intenţionează să realizeze o nouă fântână arteziană în zona centrală a oraşului, iar acum lucrează la proiectul acesteia.

Jocuri de apă şi luminiţe colorate
Investiţiile prevăd rezolvarea unor sisteme hidraulice şi electrice performante, automatizate şi controlate, instalarea de electropompe pentru jocuri de apă, reparaţii necesare la partea de construcţie, armături, conducte, racorduri şi conectarea la utilităţi printr-un cămin tehnic corespunzător. Se doreşte ca fântânile să fie prevăzute şi cu instalaţii de iluminat în diferite culori.

Programul de reabilitare va continua şi anul viitor, când sunt programate să intre în reparaţii şi ultimele patru fântâni arteziene din oraş. Practic, până în luna iulie a anului viitor, toate fântânile arteziene din oraş ar trebui să fie ca noi.

O fântână nouă
 Tot anul trecut, reprezentanţii municipalităţii au construit o fântână nouă lângă pasajul pietonal „Nichita Stănescu“. Fântâna reprezintă un punct de atracţie pentru ploieşteni mai ales noaptea, atunci când jeturile de apă sunt luminate în diferite culori.

Din păcate, unii folosesc fântâna pentru a-şi stinge ţigara. Fântâna a fost desfundată de mai multe ori din cauza numărului mare de mucuri de ţigară aruncate aici.

Ploieştenii vor fântâni reparate
Ploieştenii speră ca, până la vară, fântânile să funcţioneze cât mai repede. „Mă bucur că s-au gândit să repare fântânile. Era chiar păcat de ele. În toate oraşele civilizate, acestea reprezintă un punct de atracţie şi era păcat să le lăsăm în paragină“, ne-a spus Adriana Ilie, pe care am întâlnit-o în zona centrală a oraşului. Şi Radu Ion, aflat cu nepoţelul la o plimbare prin oraş, spune că ar trebui să le oferim copiilor un mediu curat de viaţă, cu cât mai multă verdeaţă şi apă.

Vocea străzii

Felicia Urzică: „Ar fi bine dacă ar şi funcţiona fântânile arteziene care există în parcuri. Dar cred că autorităţile fac economie de apă”.

Gheorghe Tănăsescu: „Pe vremea comuniştilor, eu lucram la Casa Sindicatelor, iar şefii ne ameninţau că ne taie din salariu dacă fântâna de acolo nu funcţionează”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite