Ploieşti: Criza economică umple buzunarele cizmarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă anul trecut pantofarii abia supravieţuiau de pe urma reparaţiilor de încălţăminte, anul acesta situaţia s-a schimbat şi sute de ploieşteni apelează zilnic la serviciile lor după ce au renunţat să-şi mai cumpere perechi noi de încălţăminte.

Aproape în fiecare cartier al municipiului există cel puţin un atelier de reparaţii de încălţăminte. În total, în oraş, sunt aproximativ nouă.

Cizmarul Gheorghe Zamfirache are un atelier situat chiar în centrul Ploieştiului. Pentru că este un meşter priceput, îi solicită serviciile până şi oamenii care locuiesc în cartierele mărginaşe ale municipiului.

Clientela sa este variată. La el vin pensionarii şi şomerii care nu-şi permiteau nici înainte de criza economică să-şi cumpere încălţăminte nouă, dar şi medici, avocaţi sau ingineri care s-au hotărât să facă economii, renunţând la cumpărarea unor perechi noi de încăţăminte.

50 de clienţi, zilnic
“Pot spune că am mult de lucru, mult mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Am până la 50 de clienţi zilnic. Lucrez peste program, nu am timp de odihnă”, a spus pantofarul Gheorghe Zamfirache.

Cei mai mulţi clienţi solicită înnoirea flecurilor uzate şi înlocuirea tocurilor rupte. Sunt însă şi persoane care vin pentru împrospătarea materialului din care este confecţionată încălţămintea. “Clienţii vin cu câte două trei perechi de pantofi şi sandale odată. Le reparăm în două-trei zile, ca să avem timp să onorăm toate comenzile. Facem programări”,  mai zice meşterul.

Pentru înlocuirea tălpilor, un cizmar câştigă între 25 şi 30 de lei, iar pentru înlocuirea flecurilor, între 5 şi 10 lei.
“Primăvara asta nu mai îmi cumpăr nimic ca să mai strâng un ban. Perechea de pantofi de piele costă aproape 300 de lei, nu-mi mai permit. Am de dus vreo două perechi de pantofi la cizmar. Cu 40 de lei am rezolvat problema”, spune Simona Panciu, coafeză.

Preţuri de atelier
Înlocuit flecuri – între 5 şi 10 lei
Înlocuit tocuri rupte – între 15 şi 25 de lei
Cosmetizare – 5 - 10 lei
Barete sandale – 15 lei
Înlocuire tălpi – 25 - 30 de lei
Petec (bucată) – 5 lei

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite