Ploieşti: Copiii ajung la Pediatrie cu alergii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele săptămâni, din cauza polenului dar şi a poluării, sute de copiii au ajuns la cabinetul de alergologie al Spitalului de Pediatrie Ploieşti.

Din cei 200 de copii care se adresează, în fiecare săptămână, cabinetului de alergologie din cadrul Spitalului de Pediatrie Ploieşti, jumătate prezintă simptomele unor alergii.

„Este foarte aglomerat cabinetul, mulţi dintre ei tuşesc sau nu pot respira normal. Am avut cazuri de bebeluşi în vârstă de şase - şapte luni care au fost aduşi la cabinet din cauză că nu puteau să respire, iar părinţii s-au speriat neştiind ce să le facă şi cum să îi trateze“, explică medicul specialist alergolog, Cristina Buzăţoiu.

Acesta mai spune că, în anumite cazuri, pacienţii aflaţi sub tratament care au părăsit Ploieştiul pentru o perioadă mai lungă de timp (săptămâni sau luni de zile) s-au simţit mult mai bine.

Aerul poluat, principala cauză
„Când au revenit în oraş, au început şi problemele. Ceea ce înseamnă că aerul respirat aici este foarte poluat, iar acest factor influenţează, în mod negativ, evoluţia alergiilor“, spune Cristina Buzăţoiu. Una dintre cele mai frecvente alergii întâlnite la copiii care se prezintă la Pediatrie este rinita alergică.

Aceasta reprezintă o reacţie exagerată a sistemului imunitar la particulele din aer. La apariţia acestei afecţiuni, sistemul imunitar combate substanţe precum praful, acarienii şi polenul, deşi acestea nu sunt dăunătoare. Aceasta reacţie exagerată duce la inflamaţie şi simptome ce afectează în principal nasul, dar şi ochii, urechile, gâtul şi gura.

Polenul te poate trimite la urgenţă
Probleme copiilor cu alergiile au început să apară în urmă cu aproximativ o lună de zile, însă, în acest moment, potrivit medicilor, este perioada de vârf a acestor afecţiuni. Alergiile apar odată venire aprimăverii, când florile şi pomii înfloresc. Alergia poate fi declanşată de polenul acestor flori, care este împrăştiat de vânt. În plus, un mediu puternic poluant poate accentua efectele acestei afecţiuni“, spune medicul Cristina Buzăţoiu.

În funcţie de vârsta copilului, alergiile se manifestă diferit. În timp ce nou-născuţii prezintă probleme de respiraţie şi chiar sufocare, copiii mai mari pot avea ochii inflamaţi şi roşii, nasul înfundat, strănută, multe dintre simptomele alergiilor asemuindu-se, în primă fază, cu cele ale unei răceli.

Mergeţi la medic
„Părinţii trebuie să meargă de urgenţă la cabinetul unui specialist în cazul în care observă aceste simptome la copilul lor. Nu este recomandat să i se administreze minorului tratamente de răceală, care oricum nu vor avea niciun efect şi nici tratament pe bază de antibiotic“, avertizează medicul alergolog.

Acesta este de părere că medicamentele care conţin antibiotic pot slăbi sistemul imunitar al minorului. Ca tratament de urgenţă, până când copilul este adus la un cabinet de specialitate, medicul recomandă părinţilor să trateze copii cu substanţe antialergice, ce pot fi achiziţionate sub formă de spray sau de pastile, de la orice punct farmaceutic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite