Ploieşti: Conacul „Bellu” din Urlaţi îşi redeschide porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta va găzdui o expoziţie de pictură, arhitectură, etnografie şi fotografie, după o restaurare care a durat peste patru ani.

După mai mulţi ani în care a fost închis pentru lucrări de restaurare, Conacul „Bellu” din Urlaţi se redeschide publicului. Mâine, de Ziua Internaţională a Muzeelor, de la ora 11, iubitorii de frumos vor putea participa la vernisajul expoziţiei permanente a muzeului, intrarea fiind liberă.

Aceasta va cuprinde un bogat patrimoniu de artă plastică şi decorativă, etnografie, cărţi rare în ediţii de lux, picturi din secolul al XIX-lea, mobilier din diverse epoci, icoane şi arme din secolele XVIII-XIX, precum şi elemente de arhitectură sculptate în piatră.

„Expoziţia va valorifica patrimoniul pe care această casă l-a avut. Reprezentanţii familiei Bellu au fost colecţionari de artă şi mobilier, au piese aduse din Franţa de la Paris şi din Germania. Sunt şi lucrări care aparţin unor artişti plastici români renumiţi precum Andreescu, dar şi fotografii şi imagini pe sticlă”, a declarat Lia Maria Voicu, directoarea Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Lucrări de restaurare de 1.400 de lei
De-a lungul anilor, după 1990, s-au efectuat mai multe intervenţii la conacul  „Bellu”, iar demersurile de salvare a conacului au continuat şi în martie 2004, când clădirea a intrat într-un amplu proces de restaurare. Deşi termenul iniţial de finalizare a lucrărilor a fost de 24 de luni, acesta s-a dublat din cauza complexităţii acestora.

Valoarea finală a investiţiei a fost 1.400 de lei. Conacul a aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu, recunoscut în epocă ca un reputat artist-fotograf, numismat şi om de aleasă cultură. Începând de marţi, costul biletului pentru vizitarea muzeului va fi de 4 lei, iar grupurile organizate vor benefia de o reducere de 50%.

„Pentru a reuşi să atragem turişti în zonă ar trebui nişte investiţii pentru construirea unui hotel şi a unui restaurant în apropierea conacului. De asemenea, nu există nicio parcare acolo, iar prin sprijinul Consiliului Judeţean sperăm să se rezolve această problemă”, a mai adăugat directoarea muzeului.
 
A rezistat intemperiilor
Clădirea muzeu a fost construită în stil vechi românesc. Este un amestec de rafirament şi desăvârşită frumuseţe şi este considerat cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească. „Casa mică”, cum era denumită, a făcut parte dintr-un complex de clădiri, un complex arhitectonic ce a înfruntat cele două războaie mondiale şi, mai ales, teribilele cutremure din 1940, 1977, 1984 şi 1990.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite