Ploieşti: Călin Hoinărescu şi-a dedicat toată viaţa monumentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singurul expert în restaurarea monumentelor atestat de minister şi a realizat proiectele celor mai importante obiective istorice din Prahova.

Provine dintr-o familie de ingineri şi de la vârsta de cinci ani mergea pe şantiere, alături de tatăl său. „Am învăţat de mic meserii în domeniul construcţiilor precum pietrăria, sculptura în lemn sau dogăria. Pe şantiere mă simt foarte bine şi consider că acolo este adevărata mea familie profesională”, spune Călin Hoinărescu.

A urmat Facultatea de Arhitectură la îndemnul tatălui, iar acolo a avut şansa să aibă nişte profesori extraordinari dintre care îl aminteşte pe Grigore Ionescu, cel care a scris o istorie a arhitecturii româneşti. A fost prima lucrare de acest gen apărută în literatura română de specialitate.

Peste 30 de proiecte de restaurare
Călin Hoinărescu este singurul expert din Prahova şi printre puţinii din ţară, atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru restaurarea monumentelor istorice. „După terminarea facultăţii, m-am angajat la Institutul Regional de Proiectare, unde am lucrat mai bine de 35 de ani.  Aici, am fost atras de restaurarea monumentelor istorice şi am avut şansa să intru în legătură cu vestitul profesor Nicolae Simache”, povesteşte arhitectul.

Primul proiect de restaurare a fost cel realizat, la îndemnul profesorului Simache, pentru casa din Vălenii de Munte în care a locuit Nicolae Tonitza. Pe parcursul celor 40 de ani de activitate pe care i-a aniversat de curând, Călin Hoinărescu a realizat peste 30 de proiecte de restaurare a celor mai importante monumente din judeţ.

Printre acestea se numără Casa memorială Nicolae Iorga de la Vălenii de Munte,  Castelul Iulia Haşedu din Câmpina, Casa Hagi Prodan din Ploieşti, Palatul Culturii, Colegiul „I.L.Caragiale”, restaurantul Bulevard, precum şi mai multe lăcaşe de cult. Un proiect poate dura în jur de un an, un an şi jumătate, în funcţie de complexitatea acestuia.

Premiat pentru întreaga activitate
În anii 1982-1986, Călin Hoinărescu a elaborat un studiu de inventariere a monumentelor istorice din judeţul Prahova care a condus la completarea listei deja existente cu încă 600 de obiective care constituie şi astăzi baza evidenţei monumentelor din judeţ.

De-a lungul activităţii sale, arhitectul a primit peste zece distincţii, cea mai importantă fiind premiul Uniunii Europene pentru întreaga sa activitate pe care l-a obţinut în anul 2004. Însă, premiul la care ţine cel mai mult este crucea patriarhală primită de la patriarhul teoctist pentru intervenţia sa în salvarea bisericilor.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Ce înseamnă să realizezi un proiect de restaurare?
C.H.: Este o operă culturală importantă. Trebuie să vezi în primul rând care sunt etapele prin care a trecut monumentul respectiv şi să înţelegi ceea ce este valoros. Pentru a lucra la un astfel de proiect cel mai greu este să îţi faci o echipă. Este nevoie de specialişti din cel puţin cinci specialităţi: inginerie, pictură, istorie, chimie şi biologie.

Copiii dumneavoastră s-au orientat către aceeaşi profesie?
C.H.: Băiatul a terminat facultatea de arhitectură şi acum mă ajută în ceea ce fac, iar fata este istoric specialist şi este co-acţionar, alături de soţie, la firma la care eu sunt un simplu angajat.

Care este stadiul monumentelor istorice din Prahova?
C.H.: Cele mai ameninţate cu dispariţia sunt monumentele de arhitectură sătească. Sunt şi monumente din categoria reşedinţelor boiereşti precum conacele cantacuzine de la Filipeştii de Târg şi Filipeştii de Pădure care sunt într-o stare avansată de degradare. Primăriile ar trebui să declanşeze demersurile pentru obţinerea de fonduri europene în vederea  restaurării monumentelor.

CE-I PLACE
„Îmi plac toate elementele legate de tradiţie, cultură şi arhitectură. Îmi place să citesc lucrări din domeniul culturii şi al filosofiei şi atunci când am timp îmi place să merg la munte”.

CE NU-I PLACE
„Nu-mi place nimic din ce ţine de tehnică, de maşini şi utilaje. Am o reticenţă în ceea ce priveşte calculatoarele, deşi nu le contest utilitatea. Nu mă pasionează să am maşini elegante” .

PROFIL

Născut 
15 iunie 1944, Suslăneşti, judeţul Argeş

Studii
Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti şi studii postuniversitare de urbanism

Profesie
arhitect

Familie
căsătorit, trei copii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite