Ploieşti: Bătrânii amanetează aur pentru masa de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru  a avea pe masă ouă roşii, cozonac şi o friptură de miel, mai multe persoane şi-au amanetat obiectele din aur până după Paşte pentru 35 de lei, gramul, iar cei mai mulţi clienţi ai caselor de amanet sunt bătrânii.

Înainte de Paşte, mulţi ploieşteni au ales să-şi amaneteze obiectele personale din aur pentru a face rost de bani. „Vin mai mulţi clienţi acum, înainte de Sărbători. Dacă până acum erau 4-5 clienţi pe zi care amanetau câte o bijuterie, în această perioadă sunt şi câte 20 de clienţi pe zi“, spune Cristina, angajata unei case de amanet din oraş.

Salariata spune că, din experienţa anilor trecuţi, ştie că şi în prima săptămână după Sărbători vor veni multe persoane să-şi amaneteze obiectele din aur pentru că şi-au cheltuit toţi banii de Paşte.

Potrivit reprezentanţilor acestor societăţi comerciale, cei mai mulţi dintre ploieştenii care amanetează aur în această perioadă sunt bătrâni. „Sunt oameni cu probleme, care aduc bijuteriile pentru perioade scurte de timp, «până la pensie», cum zic ei“, explică Mariana Stoian, angajată la o firmă de amanet.

Oameni amărâţi
Mihaela Şerban, o altă angajată a unei case de amanet, spune că pensionarii au venit pentru bani de mâncare. „A venit de curând un domn în vârstă, care spunea că de banii pe care îi va lua îşi va cumpăra cele necesare pentru masa de Paşte. Îşi dorea şi el o masă normală de Paşte, cu ouă roşii, cu cozonac şi puţin miel“, povesteşte angajata. Ea spune că pensionarii vin de Paşte pentru că nu au bani ca să-şi cumpere mâncarea tradiţională pentru Sărbători, în timp ce tinerii care amanetează aur vor să-şi plătească ratele la bănci, sau să achite taxe şcolare şi alte datorii.

„Avantajul la noi este că un client poate plăti suma împrumutată în rate, adică dacă ia 500 de lei poate plăti lunar o sumă fixă, oricât de mică, pe orice termen“. mai spune femeia.

„De obicei bătrânii discută cu noi, ne spun ce probleme au şi că nu se ajung deloc cu banii. Sunt mulţi care au amanetat diverse lucruri pentru mâncare dar sunt foarte multe persoane, peste 20 pe zi, care îşi prelungesc contractele pentru că nu au făcut rost de bani pentru a-şi scoate obiectele“, spune Bogdan Georgescu, un alt angajat al unei societăţi comerciale de profil.

Sărbători cu datorii
 „Ieri dimineaţă a fost la mine doamna Lenuţa, clientă fidelă a casei noastre de schimb. Ea are peste 70 de ani şi vine mereu să amaneteze nişte obiecte de aur care de fapt nu sunt ale ei. Sunt ale unui vecin la care se duce să-i mai facă mâncare şi curăţenie. Acest vecin este bolnav, nu se poate deplasa. Acum, că era Paştele, şi-ar fi dorit şi el să poată avea pe masă ouă şi cozonac, cum au toţi”, spune Luminiţa Constantin. Ea a mai declarat că încă de luni au început să vină oamenii la casa de amanet la care lucrează, mulţi dorind să facă rost de bani pentru a cumpăra alimentele necesare mesei de Paşte înainte să se aglomereze magazinele.

„Este o vecină, stă în scara de lângă amanet, căreia îi era frică să nu fie nevoită să meargă la cumpărături în ultimele zile, aşa că şi-a amanetat nişte obiecte din aur şi şi-a cumpărat cele necesare. Din fericire, a primit o primă de la locul de muncă şi chiar azi a venit să-şi scoată aurul pentru că a spus că vrea să-l poarte în noaptea de Înviere“, mai spune Luminiţa Constantin.


Vasile Mastor, pensionar
„Dacă nu ai bani te duci şi la amanet. Eu nu am fost niciodată în viaţa mea pentru că nu am ce să amanetez. Nu e nicio ruşine să te duci la amanet, dacă aşa poţi să cumperi măcar ceva de mâncare.“

Silvia Iordache, salariată
„Sunt contra amanetatului. Ca să amanetezi trebuie să ai bani să răscumperi acele obiecte. Mai repede vinzi aurul atunci când nu ai bani şi te alegi cu ceva, cu un profit. Apoi dacă ai bani cumperi alte bijuterii. Eu nu am amanetat niciodată nimic şi nici nu aş amaneta.“

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite