Ploieşti: Adrian Voican vrea să reinventeze turismul în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este îndrăgostit de mare, de libertate, de oameni şi de tot ce e frumos. Deţine un renumit hotel pentru tineret  şi  un restaurant cu tradiţie, ambele într-un colţ de paradis de la capătul României numit Vama Veche. A fost ziarist şi este preşedintele ANAT pe regiunea Sud Muntenia.

Adrian Voican este cunoscutul personaj Bibi. Aşa îl ştiu cei care an de an, oameni simpli sau celebrităţi, ajung să calce nisipul din Vama Veche în căutarea unui loc al contrastelor, plin de terase cu stuf şi unde răsăritul e mai frumos ca oriunde.

A pus pe picioare Complexul BIBI un loc rustic, cu renume, situat la 50 de metri de malul mării, care abundă în   evenimente muzicale şi oameni extraordinari, şi unde fiţele de oraş lipsesc cu desăvârşire.

“Iubesc Vama Veche pentru spiritul de libertate. Acolo nu există nicio graniţă. Am reuşit să înfiinţăm şi un dispecerat de cazare, de unde turiştii sunt direcţionaţi către locul unde vor să locuiască pe perioada sejurului”, spune Adrian Voican.

Campanie pentru regenerarea turismului
Adrian Voican este fondatorul şi managerul agenţiei de turism Bibi Touring, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, pe regiunea Sud Muntenia şi preşedinte al Asociaţiei de Promovare a Turismului Prahova.

Este un om care la 46 de ani a reuşit ce mulţi nici nu visează să aibă vreodată: faimă, afaceri de milioane de euro, o familie reuşită şi foarte mulţi prieteni.

Tot ceea ce şi-a propus a reuşit să facă, cu multă ambiţie, răbdare şi perseverenţă. “Acum, după ani de experienţă în spate, pot să-i ajut pe alţii cu experienţa şi cu relaţiile mele. Sunt preşedintele ANAT pe şapte judeţe, printre care se află şi Prahova. În această organizaţie sunt înscrise peste 850 de agenţii de turism”, a precizat Adrian Voican.

Acesta este de părere că cea mai mare problemă a turismului în România este absenţa toaletelor din zonele turistice. Motiv pentru care,  ANAT, organizaţia unde activează, a demarat deja o campanie prin care se urmăreşte identificarea zonelor deficitare la acest capitol.

“Vom face un grafic al zonelor şi traseelor unde toaletele lipsesc ori nu sunt curate şi bine dotate. Sunt convins că în felul acesta vom rezolva prima problemă din cauza căreia străinii ne ocolesc”, a mai spus Adrian Voican.

Fost ziarist la STRADA
A descoperit secretul succesului cu paşi mărunţi. A ştiut să piardă cu demnitate şi să-şi câştige cu modestie faima. Este un excelent orator.

Zâmbeşte când priveşte în trecut, amintindu-şi de perioada primei tinereţi. După absolvirea Facultăţii de Telecomunicaţii din Bucureşti, în 1988, a lucrat ca inginer în domeniul computerelor.

După Revoluţia din 1989 a schimbat domeniul de activitate, punând bazele unei publicaţii săptămânale cu un tiraj de aproape 150.000 de exemplare. “Am înfiinţat ziarul "Strada" împreună cu câţiva foşti colegi de facultate. A fost o perioadă  plină de împliniri, dezamăgiri şi pierdut naivitatea”, povesteşte Voican.

“A fost o epocă interesantă”. Eram tineri, liberali, făceam mulţi bani din ziaristică. "Strada" ne-a adus multă faimă şi multe probleme”, mai spune el.

“Ne-am bătut cu minerii, ne-au spart şi distrus sediul redacţiei. Am avut curajul să-l punem pe Iliescu pe prima pagină cu coroana lui Stefan cel Mare. A doua zi a venit Garda Financiară peste noi ”, îşi aminteşte Adrian Voican.

Întrebări şi răspunsuri

Dacă aţi face un top ale celor mai importante destinaţii turistice din România, ce aţi alege?
A.V: “Eu sunt un om pentru care Dracula nu reprezintă un brand. Este un silicon turistic, este un fals, nu e nimic autentic. Românii se pot lăuda în schimb cu tradiţiile, cultura, cu artitectura, cu satul românesc. Vacanţa este o experienţă şi nu o cantitate de muzee şi tablouri. Nu enumăr destinaţii, pot spune doar că vacanţa de vis şi destinaţia perfectă este oriunde te simţi bine”

Aveţi vreun om de afaceri pe care-l admiraţi pentru reuşită?
A.V.: “Da, este vorba despre Ion Ţiriac. Asta pentru că este o persoană care întotdeuna îşi ştie limitele, pentru că a avut în minte să pornească business-uri mici, pentru că le-a crescut cu mijloacele din România şi a ştiut să-şi atragă aliaţi. Este un câştigător!”

Ce-i place
Îi place fotografia şi atunci când are timp de concedii călătoreşte ca simplu turist, însă preferă să nu viziteze acelaşi loc de două ori. Citeşte multe cărţi de literatură şi poezie.

Ce nu-i place
Spune ca nu-i plac oamenii prefăcuţi, infatuaţi şi aroganţi. Nu agreează politica, nu a fost, nu este şi spune că nici nu va fi membru al vreunui partid politic.

Profil
Născut
1 octombrie 1963, Bucureşti

Ultima şcoală absolvită
Facultatea de Telecomunicaţii, Bucureşti

Profesie
Inginer

Familie
Căsătorit, are trei copii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite