Ploieşti: Adrian Sechel e în Garda Financiară de la înfiinţarea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ploieşti: Adrian Sechel e în Garda Financiară de la înfiinţarea instituţiei
Ploieşti: Adrian Sechel e în Garda Financiară de la înfiinţarea instituţiei

Şi-a dorit o muncă de teren şi a fost atras de investigaţiile specifice acestei meserii, considerând că este un „detectiv economic“.

În adolescenţă, Adrian Sechel şi-a dorit să urmeze o universitate tehnică, dar paşii l-au purtat spre alte orizonturi. „Pasiunile s-au cristalizat în perioada liceului, care avea profil energetic. Mi-a plăcut partea tehnică, dar nu a fost să fie... Am lucrat şi ca electrician o perioadă, după ce am terminat armata, dar am văzut că e greu ca muncitor şi am urmat cursurile ASE-ului“, îşi aminteşte Adrian Sechel.

În anul 1991, când s-a înfiinţat Garda Financiară Prahova, a intrat în rândurile comisarilor acestei instituţii. „Nu prea se ştia exact cu ce se ocupă Garda şi chiar am avut discuţii cu soţia. Lucram la Statistică atunci, de un an, şi nu înţelegea că după aşa de scurt timp vreau să plec în altă parte“, spune Adrian Sechel.

A considerat, însă, că încearcă ceva mai bun, atras fiind, în primul rând, de munca de teren, şi apoi de un coleg care i-a spus în câteva cuvinte cam în ce constă munca unui comisar. „M-a atras faptul că vii în contact zilnic cu oameni noi, cu societăţi cu profile de activitate diferite, cu situaţii diferite, nu seamănă o zi cu alta în muncă“, declară Adrian Sechel.

Satisfacţia investigaţiei
În meseria pe care o urmează are satisfacţii după ce urmăreşte munca de investigaţii dă roade. „Când ajungi la nişte rezultate pe care în prima fază doar le bănuiai, ca un detectiv economic, când se confirmă anumite lucruri, cu argumente, cu toate că reprezentanţii unei firme susţineau că nu-i aşa, ai o satisfacţie. Dar sunt şi momentele neplăcute, atunci când eşti acasă şi sună telefonul de serviciu. Te-ai ridicat de la masă, te-ai ridicat din pat, te-ai îmbrăcat, ţi-ai luat geanta şi ai plecat la serviciu. Poate să fie trei dimineaţa, şase dimineaţa...“, mărturiseşte comisarul.

I s-a întâmplat chiar să se întâlneacă pe stradă cu un agent economic căruia i-a făcut o sesizare penală şi să i se spună direct în faţă că i se vor tăia urechile. „Mi s-a întâmplat personal şi nu este deloc plăcut. Acum, am momente în care îi spun soţiei că m-am săturat şi, totuşi, ea mă susţine în continuare“, explică Adrian Sechel.

În ceea ce priveşte experienţa căpătată, sunt aspecte ce ţin de comportamentul reprezentantului unei firme, elemente care se citesc printre rândurile documentelor care trădează o ilegalitate. „Am avut experienţe cu colegi noi care efectiv nu-şi dădeau seama de anumite lucruri şi atunci am sesizat că o persoană care e proaspăt venită nu are de unde să ştie anumite aspecte. De exemplu, când vezi facturi emise de firme diferite şi scrisul se aseamănă în mod izbitor îţi dai seama că e ceva necurat acolo“, spune Adrian Sechel.

Profil
NĂSCUT
31 august 1961, Ploieşti

STUDII
Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti

EXPERIENŢĂ
Comisar Gardă Financiară de 18 ani

FAMILIE
Căsătorit, are un băiat

Întrebări şi răspunsuri
Cum trebuie să fie un comisar?
Trebuie să dai dovadă de o seriozitate peste medie, consecvenţă şi discreţie, foarte multă discreţie.

Cum reacţionează agenţii economici la controale?
De cele mai multe ori, cine se simte vinovat sau cu probleme reacţionează dur de la început.

Care este cea mai des întâlnită explicaţie?
Necunoaşterea cadrului legislativ este scuza pe care agenţii economici o invocă cel mai des.

De ce nu a-ţi continuat în ton cu facultatea absolvită?
Nu mi-a plăcut pentru că era muncă de birou şi era multă hârţogăraie, nu era şi muncă de teren.

Ce-i place
Îmi plac activităţile practice, să pun mâna să fac ceva şi să văd că a rezultat ceva, îmi place să am finalitatea la o investigaţie, îmi place să şofez, şi îmi place sportul, în special tenisul de câmp şi voleiul, pe care l-am şi practicat în tinereţe.

Ce nu-i place
Sunt multe lucruri care nu-mi plac, dar enumăr doar situaţiile în care acţiunile profesionale nu au o finalitate dorită, din diverse motive, apoi drumurile proaste, aglomeraţia în trafic, comportamentul agresiv al oamenilor în nişte situaţii puerile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite