Ploieşti: Adrian Dogaru:„Oamenii fug din calea dezastrului, noi mergem către el”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dorit să facă, în viaţă, ceva cu adevărat important, de accea a ales să devină pompier, considerând că salvarea vieţilor semenilor este mai presus de orice. E cel mai tânăr militar din ISU Prahova.

Adrian Dogaru vorbeşte cu modestie despre sine, cu acea sfială caracteristică omului bun cu suflet mare. Atât de mare încât poate încăpea şi dragostea faţă de semeni, sentiment ce l-a îndemnat să practice meseria de pompier.

„Când am vrut să mă hotărăsc spre ce să mă îndrept în viaţă mi-am dat seama că îmi place să fac ceva cu adevărat important. Şi apoi, ştiu că să-ţi placă riscul şi să dai dovadă de curaj nu poate chiar oricine”, mărturiseşte Adrian Dogaru.


Paşii l-au purtat către Şcoala de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldeşti şi de aproximativ zece ani este în acest domeniu. Timp de un an a lucrat la Aeroportul Otopeni, apoi a venit la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, unde a fost şofer de autospecială şi şef SIAMUD. Acum este şef de gardă de intervenţie, cu grad de plutonier major.

Sprijinul celor apropiaţi
Ca orice persoană care lucrează în domeniu, ştie că susţinerea familiei este foarte importantă. Are parte de ea, chiar dacă celor din jurul său nu le este tocmai uşor.

„Părinţii, de exemplu, aşa cum sunt toţi, au fost şi cred că sunt în continuare îngrijoraţi, dar s-au obişnuit, totuşi, cu ceea ce fac”, spune Adrian Dogaru. În anii care au trecut de când slujeşte în uniformă, a salvat, împreună cu colegii săi, sute de vieţi. Nu a contabilizat niciodată binele făcut, dar cunoaşte satisfacţiile muncii sale.

„Când cineva îţi spune mulţumesc pentru că ai salvat o viaţă sau un bun material, acest cuvânt te face să nu regreţi că ai ales această meserie”, mărturiseşte plutonierul major.

Meserie periculoasă
Când eşti pompier, pericolele pândesc la tot pasul şi majoritatea intervenţiilor sunt dificile. „Cel mai greu moment a fost în februarie 2008, când am fost solicitaţi să intervenim la un incendiu izbucnit la Rafinăria Petrobrazi. E greu să vezi că toţi oamenii fug din calea dezastrului, iar tu trebuie să te duci către el”, spune Adrian Dogaru, pe care suferinţa oamenilor îl impresionează cel mai tare.

Totuşi, semenii nu sunt întotdeauna recunoscători cu salvatorii. „Nu ne aşteaptă nimeni cu zâmbetul pe buze. Majoritatea sunt recunoscători dar sunt şi cazuri când primim reproşuri pentru că am venit prea târziu, s-a terminat apa, sau altele de genul ăsta”, spune plutonierul Dogaru.

În ceea ce priveşte reuşita, unul dintre secretele ei este munca în echipă. „Aici suntem ca o familie, depindem unul de celălalt şi asta ne face să fim apropiaţi şi să ne simţim în siguranţă atunci când suntem în misiune”, mărturiseşte Adrian Dogaru.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
Care e cea mai dificilă parte a serviciului?
A.D.:Această meserie este diferită în totalitate faţă de multe altele. Atunci când sună alarma cineva sau ceva are de suferit, iar uneori îţi rişti chiar şi viaţa pentru ca totul să se termine cu bine. 

Care sunt calităţile unui pompier?
A.D.: Celor mai tineri care sunt la început de drum le spun să urmeze aceasta meserie numai dacă au calităţile necesare, numai dacă au curaj, în primul rând. Trebuie să fie capabili să ia o decizie bună în cele mai critice momente. O astfel de decizie îţi poate salva viaţa.


CE-I PLACE
„Îmi place mult să călătoresc şi în timpul liber mă relaxez plimbându-mă şi urmărind diverse emisiuni la televizor. Pe de altă parte, îmi mai plac pescuitul şi maşinile“.

CE NU-I PLACE
„Aş putea spune că nu-mi place frigul şi în ceea ce priveşte oamenii, nu-mi plac persoanele care nu sunt sincere. Minciuna e un lucru foarte urăt“.

Profil
NĂSCUT

5 decembrie 1977, Ploieşti
EDUCAŢIE
Şcoala Militară Boldeşti
EXPERIENŢĂ
Zece ani de activitate ca pompier
FAMILIE
Căsătorit, are două fete

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite