Ploieşti: Adelina Apostol are o colecţie de peste 400 de ascuţitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este profesoară de matematică şi are acasă o grădină zoologică, însă nu este vorba despre lei, urşi, maimuţe sau papagali în carne şi oase, ci despre sute de animale în miniatură, din ceramică sau lemn, care formează o colecţie de ascuţitori, unică în ţară.

Prima ascuţitoare a primit-o în clasa a III-a. Este vorba despre o lebădă din ceramică, “made în China”. Are peste 30 de ani vechime.

“Pe atunci erau scumpe, 5 lei bucata, se găseau rar şi numai în unele magazine. Am văzut-o într-o librărie din Sinaia“, povesteşte Adelina Apostol. A fost atât de impresionată de obiect, de fineţea cu care este lucrat, de culori, încât a rugat-o pe mama să i-l cumpere. “Am fost cea mai fericită din lume. Atunci am descoperit că sunt seturi de câte şase, cu figurine diferite”, spune profesoara.

De două ori pe săptămână îşi făcea drum la librăriile din Ploieşti, împreună cu mama sa. Aşa se face că prima ascuţitoare, lebăda, şi-a cunoscut celelalte cinci “surate” foarte repede. Au urmat pisicile, orchestra de câini, de raţe care cântă la diverse instrumente, de broaşte cântăreţe, papagali, cizmuliţe, bebeluşi, fete şi băieţi.
Ascuţitorile nu erau doar piese de colecţie. Ca orice elev silitor, Adelina le folosea să-şi ascută creioanele pentru şcoală. “Aveam grijă să scriu frumos, să nu apăs prea tare ca să nu rup vârfurile. Aşa am reuşit să păstrez ascuţitorile”, spune profesoara.

52 de seturi
Adelina Apostol a continuat să colecţioneze ascuţitori din ceramică şi lemn până în 1987. Pe atunci era studentă în Bucureşti.
“Am aflat că nu se mai găsesc. Chinezii nu le mai exportau. Le-am căutat luni de zile, după care am renunţat. Avem deja 421 de ascuţitori”, spune femeia. Când s-a întors în Ploieşti, ca profesoară de matematică, s-a gândit să-şi expună colecţia pe un perete din sufragerie, astfel încât musafirii să i-o poată admira. A comandat o vitrină specială în care a aşezat toate cele 52 de seturi.

“Săptămânal le şterge de praf, le lustruieşte, de parcă ar avea viaţă. Este foarte mândră de ceea ce a reuşit să adune. Înainte de toate este vorba de artă”, spune Cornelia Apostol, mama Adelinei.

Multi-colecţionară
În afară de ascuţitori, Adelina Apostol are şi o colecţie impresionantă de haine: peste 300 de bluze, fuste şi sacouri, toate făcute la comandă şi  faimoasele cărţi ale lui Jules Verne, zeci de volume cu coperte albe, cartonate.
Pasiunea pentru colecţii se trage din familie. Mama sa Cornelia are 40 de tablouri cu peisaje, portrete şi flori, pictate de ea.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Militaţi pentru drepturile animalelor?
A.A.: Am doi câini acasă. Îi iubesc foarte mult. Sunt de acord că toate animalele trebuie îngrijite şi ocrotite, însă nu lăsate libere pe stradă. Trebuie făcute adăposturi pentru ele, nu să fie omorâte, pentru că nu există alte soluţii.

Ce culori vă plac?
A.A.: Toate culorile vii, pure, proaspete, curate. Nu mă îmbrac niciodată în negru sau gri. Îmi plac roşul, albastrul, verdele. Şi piesele mele de colecţie, ascuţitorile, sunt pictate în culori frumoase, vesele.

Ce faceţi în timpul liber?
A.A.: Fac pregătiri cu elevii, citesc cărţi de specialitate, jurnale de călătorie şi în concedii plec în străinătate. Practic un turism cultural. Veneţia este oraşul meu preferat, mai ales pentru felul în care oamenii de acolo au reuşit să-şi conserve istoria.

CE-I PLACE
“Îmi plac florile. Elevii mei îmi dăruiesc de multe ori. Preferatele mele sunt violetele de parma, petuniile curgătoare, magnoliile şi trandafirii. Am grijă de toate plantele din grădina mea. Le ud mereu.”

CE NU-I PLACE
“Nu-mi place când văd tinerii din zilele noastre cum umblă cu buricul pe afară. Nu ştiu să se îmbrace cu gust, nu ştiu să se facă admiraţi şi remarcaţi şi prin felul în care arată.”

PROFIL
Născută
21 septembrie 1965, Ploieşti
Studii
Facultatea de Matematică, Universitatea Bucureşti, promoţia 1988
Profesie
Profesoară de matematică la Şcoala “Nicolae Iorga” din Ploieşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite