Ploi oprite şi pornite la comandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sac de ciment căzut dintr-un avion i-a obligat pe militarii ruşi să admită că "aranjează" precipitaţiile De peste două decenii, aviaţia militară aduce sau alungă ploile, la

Un sac de ciment căzut dintr-un avion i-a obligat pe militarii ruşi să admită că "aranjează" precipitaţiile

De peste două decenii, aviaţia militară aduce sau alungă ploile, la comanda Kremlinului. Secretul a fost dezvăluit în urma unui incident petrecut de Ziua Rusiei.

Pe 12 iunie, când la Moscova se sărbătoreşte Ziua naţională a Federaţiei Ruse, un avion militar a plecat într-o misiune meteorologică secretă, cu scopul de a opri venirea ploii deasupra manifestaţiei. Militarii trebuiau să împrăştie un praf fin de ciment în atmosferă, care urma să absoarbă umiditatea.

Sacul a zdrobit o casă

Deşi îndeplineau o misiune de rutină, de această dată militarii au avut ghinion. Cimentul era depozitat în saci şi, în timpul manevrelor, un sac de ciment de 25 kg le-a scăpat din mână şi a căzut peste o casă de lângă Moscova, pe care a avariat-o grav. Informaţia despre incident a devenit publică şi, după cum au declarat meteorologii, "militarii au fost daţi de gol".

Aviaţia rusă a fost nevoită să recunoască, pentru prima dată, că îndeplineşte astfel de misiuni meteorologice secrete de mai bine de 20 de ani.

Avionul laborator

Este cunoscut faptul că aviaţia este cea care îndeplineşte misiunile meteorologice legate de precipitaţii, atât cele de alungare a ploii, cât şi cele prin care precipitaţiile sunt provocate.

Procedeele sunt de mare anvergură şi, adesea, aparatele de zbor sunt transformate în veritabile laboratoare. De pildă, pentru obţinerea unei ploi artificiale se răspândeşte iodură de argint în zona de formare a norilor.

Rolul acestei substanţe este de a congela particulele fine de apă din atmosferă şi de a absorbi toată umiditatea din jur. Această reacţie produce acumularea unor nori de ploaie uriaşi şi, în acelaşi timp, declanşează ploaia.

Beneficiile ploilor artificiale

Prima ploaie provocată de om datează din 1946, când americanii au pus capăt unei secete devastatoare din regiunea New York-ului. Ulterior, în 1982, prin programul AL GHAIT, Marocul a fost salvat de secetă.

Burkina Faso este o altă ţară africană care a aplicat, în 1997, un program de ploi artificiale numit SAAGA.

În Europa, în 1986, ploaia artificială a fost utilizată cu succes pentru abaterea fumului toxic generat de explozia nucleară de la Cernobîl.

Curcubeul artificial

Provocarea ploii, ca şi împiedicarea producerii ei sunt mijloace prin care oamenii controlează fenomenele meteorologice, în caz de calamităţi. Impactul asupra mediului este însă considerabil, pentru că, atât iodura de argint, cât şi praful fin de ciment poluează grav solul pe care cad. Aflat între ploaie şi cer senin, curcubeul este şi el un fenomen meteorologic spectaculos, care poate fi produs artificial.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite