Ploi abundente în 26 de judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis ieri o avertizare de cod portocaliu pentru 26 de judeţe din Maramureş, Transilvania, Oltenia şi Muntenia, valabilă până azi la ora 21.00. Potrivit acesteia, va

Meteorologii au emis ieri o avertizare de cod portocaliu pentru 26 de judeţe din Maramureş, Transilvania, Oltenia şi Muntenia, valabilă până azi la ora 21.00.

Potrivit acesteia, va ploua intens, cantităţile de apă fiind cuprinse între 60 şi 80 de litri pe metrul pătrat.
Pe alocuri, se pot atinge 100 l/mp. În zona deluroasă a Olteniei şi a Munteniei, în Transilvania şi Maramureş, precum şi în toată zona montană, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Vânt puternic în sud

Vântul va prezenta intensificări, depăşind local 90 Km/h. În Câmpia Română, ploile pot fi însoţite de descărcări electrice şi pe alocuri va cădea grindina. Hidrologii menţin cod galben pentru majoritatea bazinelor hidrografice din ţară, până sâmbătă la ora 21.00.

Vor avea loc creşteri importante ale debitelor râurilor Vişeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crişul Negru, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Suceava, Moldova, Jijia, Someş, Mureş, Bega, Timiş, Jiu, Ialomiţa, Trotuş, Bistriţa, Bârlad, Siret, Crişul Repede, Crişul Alb, Olt, Olteţ, Argeş, Buzău şi Prut.

Revărsare de ape în Maramureş

Mai multe gospodării din Maramureş au fost afectate după precipitaţiile abundente înregistrate în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Localitatea unde apa a făcut ravagii este Târgu Lăpuş, unde au fost afectate de inundaţii opt locuinţe, 20 de anexe gospodăreşti şi două hectare de teren arabil.

Acest lucru s-a întâmplat după revărsarea lacului de agrement de la Lighet, aflat în partea de sud-est a oraşului. Surplusul de apă provenit din precipitaţii s-a revărsat prin gurile de evacuare ale lacului şi nu a putut fi preluat în totalitate de Valea Lighetului, care face legătura între lac şi râul Lăpuş.

După cum a declarat prefectul judeţului Maramureş, Gyöngyike Böndi, pompierii militari, împreună cu membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă, au intervenit şi au procedat la crearea de diguri din saci de nisip şi deblocarea podeţelor şi a rigolelor de scurgere din zonă cu ajutorul utilajelor.

Localnicii spun că apa le-a intrat în case în jurul orelor 3-4 dimineaţa, iar când s-au trezit mobilierul le plutea prin încăperi. Ei susţin că din 1981 n-au mai văzut aşa revărsare de ape acolo.

"Situaţia din zonă este monitorizată în continuare de către membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi pompierii militari, pentru a se putea interveni în caz de necesitate cu utilajele", a menţionat prefectul Gyöngyike Böndi. Autorităţile sunt în alertă din cauza avertizărilor meteorologice şi hidrologice transmise Prefecturii Maramureş şi care indică pentru următoarea perioadă precipitaţii abundente şi creşteri considerabile ale debitelor cursurilor de apă din judeţ.

Furtuna de noaptea trecută a produs şi alte pagube. În staţiunea Izvoare, aflată în apropierea municipiului Baia Mare, transformatorul electric al unei cabane a fost lovit de trăznet, iar o echipă de la Societatea Electrica s-a deplasat la faţa locului pentru a decupla energia electrică. Flăcările au fost stinse de angajaţi şi jandarmi. Alte două imobile au fost lovite de trăznet în seara zilei de marţi, la Recea şi Lăpuşel, iar pompierii au intervenit mai bine de o oră pentru stingerea incendiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite