Ploaie de fulgere în Franţa, în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai bine de 700.000 de fulgere s-au abătut peste Franţa în 2006, an reţinut în statisticile serviciului de meteorologie francez drept cel mai… furtunos din ultimul deceniu. Potrivit

Mai bine de 700.000 de fulgere s-au abătut peste Franţa în 2006, an reţinut în statisticile serviciului de meteorologie francez drept cel mai… furtunos din ultimul deceniu. Potrivit filialei Meteo France, specializată în detectarea fulgerelor, acest record absolut s-ar datora în principal caniculei din iulie, lună care a totalizat mai bine de jumătate (55%) din fulgere.

Acest fenomen meteo a atins cote-record în nord-vestul Franţei, urmat de Corsica, zona de sud-vest şi nord-estul ţării. Frecvenţa sa spectaculoasă i-a făcut pe meteorologii francezi să declare anul 2006 drept "cel mai… fulgerat din ultimul deceniu". Numai departamentele din Correze şi Cantal au fost lovite, anul trecut, de 29 de furtuni puternice, în timp ce asupra Munţilor Pirinei s-au abătut nu mai puţin de 38. În ciuda recordurilor caniculare, anul 2003 a înregistrat doar câteva mii de fulgere, ceea ce demonstrează că furtunile nu sunt legate doar de vremea călduroasă, ci şi de diferenţa între temperatura solului şi masele de aer rece, din atmosferă, explică meteorologii cauza fenomenului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite