Ploaia care va veni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce cod de alertă există acum în ţară pentru a întâmpina banii europeni? Ploaia de bani europeni se apropie. Puţin spus ploaie. Va avea caracter de furtună, taifun, pentru că aversele

Ce cod de alertă există acum în ţară pentru a întâmpina banii europeni?

Ploaia de bani europeni se apropie. Puţin spus ploaie. Va avea caracter de furtună, taifun, pentru că aversele sunt calculate la 19 miliarde de euro. Nume de cod - Fonduri structurale. Se aşteaptă să lovească cu o asemenea viteză încât să schimbe radical mediul, infrastructura, administraţia, economia, în general, viaţa în România.

Din această săptămână, prognoza meteo e oficială - tocmai "s-a semnat la Bucureşti Cadrul Strategic naţional de referinţă 2007-20013, pe baza căruia Comisia Europeană alocă României 19,21 miliarde de euro, finanţare din Fondurile structurale şi de Coeziune pentru următorii şapte ani".

În general, suntem obişnuiţi cu prognozele care zic "de rău". De fiecare dată constatăm, apoi, că nu suntem pregătiţi să întâmpinăm situaţia nefavorabilă. Dar când e "de bine"? Suntem pregătiţi? Ce cod de alertă există acum în ţară pentru a întâmpina aceşti bani care se anunţă în cantităţi nemaivăzute?

Suntem, practic, în acelaşi punct ca acum şase luni, când am devenit membri ai Uniunii Europene. Nu numai că încă nu s-a cheltuit niciun ban structural (deşi am cotizat imediat la bugetul european), dar nici măcar nu a apărut primul ghid al solicitantului de fonduri structurale. Adică acel manual care să spună exact ce paşi trebuie făcuţi pentru a ajunge la banii europeni: cum se completează o cerere, ce trebuie să conţină un proiect, care este suma necesară pentru cofinanţare, ce cheltuieli se finanţează şi ce nu...

Sigur, ni se va spune, aşa sunt regulile în UE, aşa e birocraţia comunitară, au loc negocieri etc. Aşa o fi! Dar câte autorităţi locale şi-au anunţat cetăţenii că au deja pregătite şi bine structurate proiectele pentru a repara un drum sau a acoperi o şcoală, în caz că, Doamne-ajută, dă Fondul peste ei? Câţi mici antreprenori ştiu că pot să facă proiecte pentru a-şi instrui personalul ori pentru a-şi creşte productivitatea? S-au stabilit măcar comisiile care vor aviza pe plan local finanţările? Avem cel puţin pancartele pe care va sta scris, alături de steguleţul albastru cu 12 steluţe - "drum modernizat cu banii de la UE"?

Mai sunt unii care gândesc şi în perspectivă, să recunoaştem! Spre exemplu, aşa cum arătam în "Adevărul" de ieri, APIA, instituţia care va derula subvenţiile europene din agricultură, s-a blindat deja cu argumente pentru ca să nu dea numele beneficiarilor plăţilor. Anticipează, probabil, că, la fel ca la fondurile de preaderare, nici la cele postaderare nu vor lipsi scandalurile de rigoare.

Că vin bani mulţi, deja ştiam. Ce am fi aşteptat de la prognoza din această săptămână ar fi fost o asigurare: "Pericole minime de a nu cheltui toţi banii europeni, probabilitate maximă de a fi cheltuiţi eficient".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite