Plătim căldura dublu decât face

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gigacaloriei produse în centralele din România este mai mare cu 18% decât în Europa. Experţii spun că tarifele pentru consumatori ar trebui fie la jumătate faţă de cele din prezent, iar metodologia de calcul e necesar să fie revizuită.

Citiţi şi:


Preţul mediul al gigacaloriei produse în România este de circa 60 de euro, mai mare cu 18% decât media europeană, potrivit unui studiu realizat de compania internaţională de consultanţă AT Kearney.

„Acest preţ generează o povară suplimentară semnificativă asupra bugetelor locale şi a celui de stat care subvenţionează preţul consumatorilor casnici, în timp ce industria românească suferă din cauza costurilor mai mari de producţie“, spun autorii studiului.

Combustibil scump şi poluant

Potrivit legislaţei în vigoare, bugetul de stat asigură 45% din combustibilul necesar centralelor care produc agent termic, iar, din preţul total, autorităţile locale trebuie să acopere cel puţin 10%. Peste două treimi din centralele termice din România sunt echipate cu o tehnologie din anii 1960-1970, ceea ce le face extrem de ineficiente.

În plus, acestea folosesc doar combustibili fosili, care sunt fie foarte scumpi, respectiv gazele, utilizate în proporţie de 48%, fie deosebit de poluanţi, precum cărbunele sau păcura, iar costurile cu emisiile de dioxid de carbon se reflectă în preţul final. Mai mult, combustibilii sunt achiziţionaţi în alte monede decât leul, iar companiile trebuie să suporte diferenţa de curs valutar.

Chiar şi cu aceste costuri sporite cauzate de vechimea instalaţiilor şi resursele folosite, preţul plătit de populaţie pentru energia termică ar trebui să fie la jumătate faţă de tarifele actuale, ne-a declarat Tudor Popescu, preşedintele Agenţiei Municipale pentru Eficientizare şi Reglementare a Energiei din Bucureşti (AMEREB).

„Preţul energiei termice este fabricat în birou şi nu are nicio legătură cu realitatea. Orice demonstraţie cu documentele pe masă arată că preţul este dublat“, susţine Popescu. Acesta a precizat că a cerut expertizarea fiecărei centrale care produce agent termic în cogenerare (energie electrică şi termică simultan) şi revizuirea metodologiei de calcul al tarifelor.

Mai ieftin decât pe cont propriu

Preţul energiei termice livrate de centralele în cogenerare este stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii ANRE nu au oferit o reacţie la declaraţiile lui Tudor Popescu.

Studiul AT Kerney mai arată că, la finele anului trecut, preţul plătit de populaţia alimentată în sistem centralizat era, în medie, 37 de euro pe gigacalorie, după aplicarea subvenţiilor.

În acelaşi timp, gigacaloria produsă de o centrală de apartament pe gaze costa 46 de euro, fiind incluse deprecierea şi mentenanţa, ceea ce înseamnă că apartenenţa la sistemul centralizat rămâne mai avantajoasă. Sistemul centralizat de termoficare este folosit de cinci milioane de români din mediul urban, arată datele Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Totodată, doar trei centrale termice din România au avut profit operaţional în 2008, respectiv Dalkia Prahova, Nuonsib Sibiu şi Termoficare Cluj, din cele mai mari 16 centrale din ţară. Studiul mai evidenţiază faptul că pierderile operaţionale ale acestora aproape s-au triplat faţă de anul 2007.

O parte din datorii au fost şterse

La începutul acestei luni, Guvernul a alocat 76,2 milioane de lei pentru plata datoriilor către stat a unui număr de 40 de centrale termice. Suma provine din fondurile cu care a fost suplimentat bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor la rectificarea bugetară din august.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite