Platforma Orizont, gaj pentru 147 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre principalele motive pentru care platforma petrolieră Orizont a fost sechestrată constă într-un litigiu comercial între partea română şi cea iraniană. Pentru finanţarea

Unul dintre principalele motive pentru care platforma petrolieră Orizont a fost sechestrată constă într-un litigiu comercial între partea română şi cea iraniană.
Pentru finanţarea operaţiunilor din Golful Persic trebuia deschis un acreditiv bancar, datorie pe care beneficiarul nu şi-a mai îndeplinit-o. În consecinţă, românii de la Grup Servicii Petroliere (GSP) Constanţa proprietarii platformei şi-au notificat partenerii de la Petroiran pentru rezilierea contractului. Replica o ştim cu toţii: iranienii au ocupat prin forţă platforma Orizont, sechestrând inclusiv personalul.
Un amănunt interesant din această afacere se dezvăluie însă dacă analizăm datele înscrise în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare: SC Grup Servicii Petroliere apare ca debitor la un credit în valoare de 147,19 milioane de dolari, luat de la Banca Comercială Română şi Anglo Romanian Bank sucursala Bucureşti. Garanţia pentru acel împrumut constă într-o ipotecă de prim rang asupra platformei de foraj marin Orizont! De altfel, au mai fost puse drept garanţie şi alte platforme marine aparţinând GSP, între care Atlas, Saturn, Jupiter, Prometeu Înscrierea în arhiva de garanţii e făcută la data de 7 iulie 2006.
GSP se judecă în Iran pentru recuperarea platformei Orizont, blocată de la sfârşitul lunii aprilie 2006. Recent, o altă platformă a GSP, Fortuna, a fost dislocată din Golful Persic, astfel că e posibil ca iranienii să fi crezut că românii ar cam vrea să evadeze de sub sechestru.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite