Plasticul, hulit la centenar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum un secol, în Statele Unite, belgianul Leo Baekeland punea la punct un material care avea să revoluţioneze piaţa de consum: banalul plastic, care a început să fie folosit pentru

Acum un secol, în Statele Unite, belgianul Leo Baekeland punea la punct un material care avea să revoluţioneze piaţa de consum: banalul plastic, care a început să fie folosit pentru producerea celor mai diverse obiecte.

Astăzi, după ce s-a constatat că Pământul nu mai poate respira din cauza renumitelor deşeuri din plastic, acesta a început să fie înlocuit cu materiale mai prietenoase cu mediul înconjurător, adică biodegradabile.

Avantajale, după cum o demonstrează cercetările şi experimentele, sunt numeroase: pentru producerea lor, se economiseşte energie, se reduc emisiile de bioxid de carbon, se reciclează materialul agricol şi, un aspect social important, se creează noi locuri de muncă.

Sărbătorit la Bruxelles

Coldiretti, Federaţia Cultivatorilor şi Agricultorilor Italieni, a aniversat cei 100 de ani ai plasticului într-un mod inedit.

În cadrul unei expoziţii dedicate acestuia, organizată la Bruxelles, au fost puse, unele lângă altele, obiecte "vechi" confecţionate din acest material şi varianta lor "nouă", realizată din materiale biodegradabile.

Astfel, vizitatorii au fost invitaţi să compare, printre altele, ochelari de soare din plastic şi dintr-un material bio, obţinut din porumb, ori jucării, saci, sacoşe, obiecte casnice şi chiar pamperşi, în dublă variantă: cea din plastic şi cea realizată din materiale biodegradabile.

Anual, în Europa se consumă, spre exemplu, 100 de miliarde de saci şi pungi de plastic, importaţi din China, Thailanda şi Malaysia.

Aceştia reprezintă o adevărată otravă pentru mediul înconjurător, dat fiind că este nevoie de peste 200 de ani ca să se descompună. În plus, se adaugă şi poluarea produsă în timpul procesului de fabricaţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite