Plasmă versus LCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea clienţilor au o dilemă atunci când îşi achiziţionează un televizor: să aleagă o plasmă sau un LCD? Specialiştii sunt în favoarea LCD-urilor. La fel, şi

Majoritatea clienţilor au o dilemă atunci când îşi achiziţionează un televizor: să aleagă o plasmă sau un LCD? Specialiştii sunt în favoarea LCD-urilor. La fel, şi preţurile.

Dacă ai o prezentare video sau intenţionezi să redai live un concert în curte, e de preferat o plasmă. Însă dacă tot ceea ce îţi doreşti este să vezi un film sau un meci de fotbal pe un ecran plat, LCD-ul este cel mai potrivit. E părerea majorităţii specialiştilor.

Războiul dintre cele două sisteme de televizoare ne este extrem de benefic, nouă, tuturor. Specialiştii spun că această luptă va revoluţiona pur şi simplu conceptul de televiziune. Concret, producătorii de LCD-uri au lansat încă de anul trecut monitoare la dimensiuni comparabile cu cele de tip plasmă, venind astfel cu o contraofertă pentru cei care îşi doresc în sufragerie o imagine de calitate pe un ecran imens. Dimensiunile reduse ale LCD-urilor constituiau principala diferenţă dintre cele două sisteme de televizoare.

LCD, pe limba noastră înseamnă un sistem cu cristale lichide (Liquid Crystal Display). Ecranul este compus din pixeli (puncte de dimensiunile unui vârf de ac încărcate cu lichide nobile, ca de exemplu cu xenon.) Pixelii sistemului numit plasmă sunt încărcaţi cu gaze. Acestea din urmă sunt mai pretenţioase, au un timp de viaţă mai scurt şi au o rezoluţie mai slabă.

Avantaje şi dezavantaje

Defecţiuni. Cel mai mare dezavantaj al unei plasme este, în opinia specialiştilor, aşa-numitul "efect tatuaj". Acest lucru înseamnă că televizoarele cu plasmă pot suferi un efect de remanenţă ireversibilă, produs de imaginile statice. Concret, dacă te uiţi două zile încontinuu numai pe TVR, de exemplu, în momentul în care ai comutat pe un alt post, sigla TVR din partea de sus a ecranului va rămâne imprimată acolo, ca o umbră, pentru totdeauna. De cealaltă parte, în cazul LCD-urilor, riscul cel mai mare este provocat de defectarea unui pixel din multitudinea celor folosite de cristalele lichide.

Durată de viaţă. Dacă până de curând, televizoarele cu plasmă aveau o durată de viaţă de maximum 30.000 de ore, adică peste doi ani de utilizare non-stop, astăzi durata de viaţă a plasmelor a ajuns-o din urmă pe cea a LCD-urilor, circa 60.000 de ore. Un avantaj al plasmelor ar fi rapiditatea cu care imaginea este transmisă pe ecran, LCD-urile, fiind concepute iniţial ca monitoare de computer, nu au acelaşi start.

Fiabilitate. Testele de specialitate au dat câştig LCD-urilor în ceea ce priveşte fiabilitatea. LCD-urile sunt mai uşoare şi au o rezoluţie mai bună. Luminozitatea, durata de viaţă şi rezistenţa la diferenţe de temperatură dau câştig de cauză tot cristalelor lichide.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite