Planurile pentru centrala nucleară din Iran nu sunt afectate - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre menţinerea planurilor legate de centrala nucleară iraniană, evitarea ştirilor despre Silvio Berlusconi în Peninsulă sau evoluţia planului de demilitarizare a statului palestinian. Printre alte subiecte, exporturile japoneze au scăzut uşor, iar Khamenei cere toleraţă faţă de opoziţia de la Teheran.


Planurile pentru centrala nucleară din Iran nu sunt afectate.

Situaţia din Iran - unde manifestări de protest în masă împotriva rezultatelor alegerilor prezidenţiale din 12 iunie sunt în curs de desfăşurare - nu va avea niciun impact asupra continuării şantierului centralei nucleare de la Bouchehr, a declarat presei - miercuri - o sursă internă din grupul public rus Rosatom, citată de RIA Novosti. "Lucrările se desfăşoară conform previziunilor şi estimăm că lansarea obiectivului ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului 2009", a explicat sursa. Potrivit ei, securitatea în jurul componentelor centralei este asigurată integral şi "nimic nu ameninţă nici centrala, nici oraşul specialiştilor".

Imperiul media al lui Berlusconi evită ştirile despre acesta. Dacă Silvio Berlusconi şi-ar da demisia din funcţia de prim ministru, majoritatea italienilor care primesc ştirile în mod lent prin intermediu televiziunii nu şi-ar da seama de acest lucru. Berlusconi deţine cele trei posturi de televiziune importante din Italia, care au oferit foarte puţine informaţii sau chiar deloc în legătură cu scandalul privitor la viaţa sa privată, scrie The Times. Pe de altă parte, atitudinea televiziunii RAI este surprinzătoare faţă de acest subiect.

Demilitarizarea statului palestinian câştigă teren. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu liderii Franţei şi Italiei de miercuri, spune că intenţia sa de a demilitariza statul palestinian câştigă interesul puterilor internaţionale şi că acest plan este singurul viabil pentru pacea din Orientul Mijlociu. Netanyahu trebuia, de asemenea, să se întâlnească la Paris cu trimisul special în Orientul Mijlociu al Washingtonului, George Mitchell, însă guvernul israelian a amânat întâlnirea deoarece avea nevoie de mai mult timp pentru redresarea divergenţelor privitoare la aşezările evreieşti, anunţă AP.

Exporturile japoneze au scăzut uşor
, însă mai abrupt în mai decât în aprilie, pe fondul unei cereri apatice pentru maşini, oţel şi componente electronice. Valoarea bunurilor exportate a scăzut cu 40,9% luna trecută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă cu o valoare mai mare decât în aprilie, 39,1%, lucru care marchează a opta lună consecutiv de scăderi, potrivit ministrului de Finanţe, citat de The Wall Street Journal. Exporturile de automobile au scăzut cu 60,9%, cele de oţel cu 49,5%, iar cele de componente electronice cu 33,5%.

Khamenei cere toleraţă faţă de opoziţia de la Teheran. Liderul suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a cerut parlamentarilor miercuri toleranţă pentru vocile opoziţiei. Potrivit Press TV, citat de CNN, Khamenei a făcut acest comentariu unui grup de politicieni din Teheran. Aceste informaţii au apărut la câteva ore după ce unii martori au afirmat că poliţia a dispersat un grup de protestatari ce participau la o demonstraţie organizată în faţa Parlamentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite