Planurile Pentagonului de atacare a Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

împrejurări, nu e deloc surprinzător ca prestigiosul cotidian francez "Le Monde" să prezinte un info-grafic privind planurile Pentagonului de atacare a Iranului.Eşecul previzibil, de altfel, al

împrejurări, nu e deloc surprinzător ca prestigiosul cotidian francez "Le Monde" să prezinte un info-grafic privind planurile Pentagonului de atacare a Iranului.
Eşecul previzibil, de altfel, al marilor puteri în încercarea de a ajunge la o înţelegere în cazul programului iranian e dublat de încrâncenarea Teheranului în a afişa cu orice prilej o atitudine ostantativă şi sfidătoare. În acest caz, chiar dacă marile puteri sunt divizate în ce priveşte o atitudine comună, urmată de măsuri concrete, Washingtonul a recurs din nou la ameninţarea cu o intervenţie militară, fără a abandona soluţia diplomatică. Astfel, potrivit BBC, preşedintele George W. Bush a declarat că toate variantele sunt posibile. Mai concret, el a răspuns la o întrebare privind posibilitatea unui atac nuclear: "Toate opţiunile sunt demne de a fi examinate. Dorim rezolvarea acestei chestiuni pe căi diplomatice. Cea mai bună modalitate de a ne atinge scopul este să colaborăm cu alte ţări care recunosc pericolul reprezentat de un stat iranian care ar deţine arme nucleare", a declarat el. Pe aceeaşi temă s-a pronunţat şi Condoleezza Rice, care pare a merge mai departe. Citată de EuroNews, ea spus că SUA ar putea invoca dreptul lor la autoapărare şi ar putea acţiona militar singure sau în coaliţie internaţională dacă această criză nu se poate rezolva în cadrul ONU.

Precedentul Osirak (Irak)
Pornind de la cele de mai sus, ziarul parizian "Le Monde" opina că "diplomaţia a ajuns la un impas" şi, în consecinţă, evoca planurile Pentagonului de atacare a Iranului. Important şi, totodată, nou în acest info-grafic este că el ia în seamă şi participarea Israelului la acest demers militar şi arată că se vor utiliza bazele militare americane din insula Diego Garcia, din Kîrgîzstan, Afganistan, Pakistan, Turcia şi Anglia. Într-un fel, n-ar fi vorba de o noutate absolută în cazul Israelului, dat fiind că, la Tel Aviv, în ultima vreme, unele personalităţi politice şi militare au evocat dreptul ţării lor de a fi la adăpost de ameninţarea directă cu arma nucleară. Totodată, să amintim că, invocând aceeaşi poziţie, Israelul a distrus reactorul nuclear de la Osirak, din Irak. Spectaculoasa operaţiune a avut loc la 7 iunie 1981, cu participarea a opt avioane F-16 şi şase F-15, ce au lansat 16 bombe de o tonă asupra reactorului nuclear experimental de 70 MW/h , aflat în curs de instalare la Osirak, sud-est de Bagdad, şi construit de Franţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite