Planul "celor şase", pentru dezamorsarea crizei iraniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA, Rusia, China, împreună cu troica europeană, Anglia, Franţa, Germania, ai căror miniştri de externe s-au întâlnit, joi, la Viena, au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri

SUA, Rusia, China, împreună cu troica europeană, Anglia, Franţa, Germania, ai căror miniştri de externe s-au întâlnit, joi, la Viena, au căzut de acord asupra unui pachet de măsuri stimulative, politice, economice şi de securitate, menite să ducă la dezamorsarea crizei nucleare iraniene.
Ele vor răsplăti regimul de la Teheran dacă acesta va accepta să reîngheţe procesul de îmbogăţire a uraniului, principala componentă a fabricării unei bombe atomice, în caz contrar urmând a fi luate în studiu o serie de măsuri punitive nespecificate. Noile propuneri, despre care nu au fost furnizate amănunte, urmează a fi prezentate guvernului iranian de către o delegaţie condusă de Javier Solana, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate. Teheranul va avea un răgaz de mai multe săptămâni pentru a răspunde. În cazul unui răspuns pozitiv, problema va fi retrasă de pe agenda Consiliului de Securitate. În caz contrar vor fi propuse Consiliului noi sancţiuni. Anunţând deciziile luate la Viena, ministrul de externe al Marii Britanii, Margaret Beckett, care a dat citire unei declaraţii a "celor şase", a evitat cu grijă să pronunţe cuvântul "sancţiuni", pentru a nu da Teheranului motive de iritare. Noile evoluţii intervin pe fundalul gestului spectaculos al Washingtonului, care, cu o zi înaintea întâlnirii de la Viena, şi-a declarat, prin glasul Condoleezzei Rice, disponibilitatea de a participa la negocieri directe cu Teheranul, punând, astfel, capăt, pentru prima oară în ultimii 27 de ani, politicii de a refuza orice contact cu republica islamică. Gestul a fost interpretat ca o victorie a partizanilor unei soluţii diplomatice, în opoziţie cu opţiunea militară, respinsă categoric de UE, ca şi de Rusia şi China. Iranul a reacţionat cu prudenţă la toate aceste noi oferte, dar pericolul unei agravări a crizei este, deocamdată, amânat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite