Planul anticriză al Guvernului, în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până nu demult, investiţiile guvernamentale reprezentau una dintre măsurile pe care oficialii de la Palatul Victoria o aclamau ca fiind cheia ieşirii din criză.

Chiar planul anticriză elaborat de Guvern trasa drept prioritate investirea banilor publici, adică alocarea fondurilor către economie (construcţii, infrastructură etc.), nu către cheltuieli precum majorarea de salarii sau de pensii.

Acum, se pare că lucrurile au luat o nouă întorsătură, pentru că investiţiile vor fi sacrificate în vederea atingerii ţintelor bugetare stabilite cu FMI.

Investiţii mai mici cu 9 miliarde de euro

„Există marjă pentru ajustare într-un domeniu în care e uşor, dar nu e sănătos economic: reducerea unora dintre cheltuielile de capital“, a declarat Gheorghe Gherghina, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, citat de Reuters.

După rectificarea bugetară de la jumătatea lui aprilie, Guvernul a redus uşor cheltuielile pentru investiţii la 38 miliarde lei (9 miliarde euro) în acest an, sau aproximativ 7% din Produsul Intern Brut (PIB), nivelul fiind menţinut ridicat pentru a compensa scăderea investiţiilor private.

Cheltuielile de capital sunt cele destinate cumpărării de utilaje, echipamente şi alte bunuri care participă, de regulă, la crearea de plusvaloare în întreprinderi.

Acestea sunt investiţiile pe care Guvernul are în vedere să le reducă, după cum reiese din declaraţiile citate mai sus.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite