Planul "Macovei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul justiţiei doreşte să organizeze treburile în parchete după bunul său plac Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de

Ministrul justiţiei doreşte să organizeze treburile în parchete după bunul său plac

Proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, iniţiat de curând de Ministerul Justiţiei şi care ar trebui supus dezbaterii publice, are încă din start şanse minime de izbândă. Ministerul Justiţiei vrea să aibă deplin control asupra procurorilor.

Astfel că o propunere de modificare a legii se referă la înlocuirea verbului "a aproba" cu "a elabora". Dacă în prezent, legea prevede ca regulamentul de ordine interioară a parchetelor să fie aprobat prin ordin al ministrului justiţiei, la propunerea procurorului general cu avizul CSM, Monica Macovei doreşte ca aceste documente să fie elaborate de MJ, pe baza propunerilor procurorului general, procurorului-şef al DNA sau DIICOT. Prin regulamentele de ordine interioară ale parchetelor, DNA sau, după caz, DIICOT se stabilesc şi organizarea, şi modul de desfăşurare a activităţii colegiilor de conducere ale parchetelor şi a adunărilor generale ale procurorilor, dar şi atribuţiile procurorilor generali şi ale adjuncţilor acestora, ale procurorilor inspectori, precum şi ale celorlalte categorii de personal. Practic, Ministerul Justiţiei ar urma să stabilească atribuţiile procurorilor.

Constituţia, încălcată

Posibilitatea mutării prin transfer a judecătorilor şi procurorilor, fără acordul lor, în cazul reorganizării instanţelor sau parchetelor, este considerată de specialiştii în drept ca o gravă încălcare a Constituţiei. Reorganizarea instanţelor şi parchetelor, conform proiectului de modificare a legii privind statutul magistraţilor, nu se referă numai la situaţiile în care se înfiinţează/desfiinţează un parchet sau o instanţă, ci şi la înfiinţarea/desfiinţarea de secţii, direcţii,
departamente, servicii sau birouri din cadrul instanţelor sau parchetelor. De asemenea, reorganizarea parchetelor sau instanţelor se referă şi la reducerea, suplimentarea sau redistribuirea numărului de posturi. CSM a dat deja aviz negativ proiectului de modificare a legii. De altfel, legile justiţiei au făcut obiectul mai multor scandaluri până la intrarea în vigoare în 2005, fiind respinse, la un moment dat, chiar de Curtea Constituţională.

Consiliul Suprem al Magistraturii - doar aviz conform

O altă modificare dorită de Ministerul Justiţiei se referă la stabilirea prin ordin al ministrului justiţiei a tuturor statelor de funcţii şi de personal pentru Parchetul General, DNA şi DIICOT, precum şi pentru fiecare parchet. Consiliul Superior al Magistraturii va avea doar "datoria" de a da un aviz conform, adică după cum dictează ministrul. De altfel, avizul CSM la proiectul de modificare a legii este consultativ, fără a avea puterea de a schimba lucrurile, cu toate că este forul care se ocupă de cariera magistraţilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite