Planeta a depăşit 6,5 miliarde de locuitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

răsăritene a Americii), undeva în lume o femeie a dat naştere bebeluşului care a făcut ca populaţia "oficială" a planetei să atingă o cifră rotundă: 6,5 miliarde locuitori. De atunci ea a

răsăritene a Americii), undeva în lume o femeie a dat naştere bebeluşului care a făcut ca populaţia "oficială" a planetei să atingă o cifră rotundă: 6,5 miliarde locuitori. De atunci ea a continuat să crească cu încă patru nou-născuţi la fiecare secundă. Aceste date sunt confirmate şi de un raport al ONU difuzat în perspectiva sesiunii din aprilie a Comisiei pentru Populaţie şi Dezvoltare, care face parte din familia Naţiunilor Unite.
În iunie 1999, statisticile consemnau că populaţia mondială depăşise pragul de 6 miliarde, de 3,5 ori mai mult faţă de situaţia existentă la începutul secolului XX. Pentru ca numărul locuitorii Terrei să crească de la cinci la şase miliarde a fost nevoie de numai 12 ani, în toată istoria omenirii nemaiînregistrându-se un asemenea salt. În prezent, populaţia planetei este de patru ori mai mare, în comparaţie cu anul 1900.
În spatele acestor creşteri spectaculoase se ascund însă mari discrepanţe în ce priveşte rata fertilităţii şi cea a mortalităţii, în ţările bogate şi, respectiv, cele sărace. În ţările bogate se înregistrează o scădere a ratei fertilităţii, în vreme ce în ţările sărace rata mortalităţii este în continuă creştere. În majoritatea ţărilor dezvoltate, rata naşterilor este inferioară nivelului de reînnoire a populaţiei. Pe de altă parte, pe continentul african, de pildă, mortalitatea este în creştere, inclusiv ca urmare a ravagiilor provocate de SIDA. Pe ansamblul planetei, la fiecare 10 secunde se nasc 41 de oameni şi mor 18.
China şi India, ţările cele mai populate
ţările cele mai populate sunt China, cu 1,3 miliarde de locuitori, şi India cu 1,1 miliarde, la un loc populaţia celor două ţări reprezentând cam 35 la sută din totalul populaţiei la nivel planetar. Din 2000 şi până astăzi, an de an populaţia Terrei a crescut cu 77 milioane de locuitori.
Urbanizarea şi migraţia - în continuă creştere
Există o tendinţă accentuată de mutare a populaţiei de la sat la oraş, anticipându-se că, în 2007, jumătate din populaţia lumii va trăi în mediul urban. Conform previziunilor, numărul orăşenilor va atinge 5 miliarde în 2030, faţă de 3,2 miliarde, în prezent. Circa 175 milioane de oameni trăiesc în afara ţărilor în care s-au născut, 60 la sută din aceştia migrând din ţările sărace în cele bogate.
Acest tablou al populaţiei mondiale reflectă schimbările dinamice intervenite, aşa cum îşi găsesc expresia într-o mare diversitate de tendinţe şi configuraţii în ce priveşte fertilitatea, mortalitatea, migrarea, urbanizarea şi îmbătrânirea - conchide raportul ONU.
Paradoxul vremurilor noastre îl constituie faptul că, în timp ce în ţările dezvoltate, care nu au probleme în a asigura hrana populaţiei, rata naşterilor stagnează sau este în declin, în ţările în curs de dezvoltate, care au probleme serioase în ce priveşte hrănirea populaţiei, rata respectivă este în creştere. Aceasta e mare sfidare a viitorului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite