Planeta Marte, ameninţată de un asteroid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planeta Marte stă sub ameninţarea unui cataclism devastator. Experţii NASA au anunţat că spre Planeta Roşie se îndreaptă vertiginos un asteroid care are una din 75 de şanse să o lovească pe

Planeta Marte stă sub ameninţarea unui cataclism devastator. Experţii NASA au anunţat că spre Planeta Roşie se îndreaptă vertiginos un asteroid care are una din 75 de şanse să o lovească pe data de 30 ianuarie.


Agenţia spaţială americană a precizat că un eventual impact ar produce un crater de cel puţin un kilometru pe suprafaţa planetei şi ar trimite nori uriaşi de praf în atmosferă.


Asteroidul, descoperit în luna noiembrie de centrul NASA de supraveghere Catalina, din Tucson, a fost din ce în ce mai greu de urmărit deoarece s-a îndepărtat de Terra. Acesta a trecut la începutul lunii noiembrie pe lângă Pământ, la o distanţă de 7,5 milioane de kilometri. Experţii sunt entuziasmaţi de posibilul impact, calificându-l un fenomen "extrem de neobişnuit". "Suntem obişnuiţi să lucrăm cu pronosticuri de genul <> .


Bolovanul are 50 de metri diametru

Cu un diametru de 50 de metri, corpul ceresc se deplasează cu o viteză de 13 kilometri pe secundă. Impactul asteroidului 2007 WD5 cu Marte ar fi comparabil cu efectele devastatoare pe care le-a avut asteroidul care a lovit regiunea Tunguska, din Siberia, în 1908. Cataclismul a distrus circa 80 milioane de copaci pe o suprafaţă de 2.510 kilometri pătraţi.


În funcţie de locul în care va lovi asteroidul, echipamentele trimise de NASA pe Marte - naveta Mars Reconaissance Orbiter şi cei doi roboţi de explorare a suprafaţei Opportunity şi Spirit - ar putea înregistra evenimentul cosmic, oferind astfel o adevărată comoară de informaţii ştiinţifice. Cel mai probabil, corpul ceresc va lovi în zona ecuatorială, aproape de locul în care Opportunity explorează câmpia marţială din 2004. Robotul nu este în pericol, deoarece se situează în afara zonei de impact.

În 1994, fragmente ale cometei Shoemaker-Levy 9 au lovit suprafaţa planetei Jupiter, provocând gigantice mingii de foc în spaţiu.


De această dată, astronomii aşteaptă cu sufletul la gură să fie martorii unei coliziuni cu un asteroid. "În mod normal ne-ar fi foarte teamă dacă ar fi vorba de Terra. Însă de această dată ne rugăm ca impactul să aibă loc", a mai spus Steve Chesley. (Livia Cimpoeru)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite