Un "Plan Marshall" pentru intelectualii din Europa răsăriteană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de 37 de ani un superagent american de origine română, GEORGE CAPUTINEANU MINDEN, a condus un program secret finanţat de CIA, potrivit căruia peste 10 milioane de cărţi şi reviste

Timp de 37 de ani un superagent american de origine română, GEORGE CAPUTINEANU MINDEN, a condus un program secret finanţat de CIA, potrivit căruia peste 10 milioane de cărţi şi reviste occidentale, imposibil de găsit în propriile ţări, au parvenit unor intelectuali din Europa răsăriteană, contribuind la subminarea temeliilor regimurilor marxiste.
Surprinzătoarele dezvăluiri sunt făcute publice de New York Times, cu prilejul încetării din viaţă a celui în cauză, în vârstă de 85 de ani, la reşedinţa sa din Manhattan. Agentul de origine română avea ca acoperire funcţia de preşedinte al International Literary Center (Centrul Literar Internaţional), o organizaţie-fantomă care, în timpul războiului rece, îşi propunea să influenţeze într-un mod subtil cercurile intelectuale din ţările comuniste, inclusiv Uniunea Sovietică, punându-le la dispoziţie cu titlu gratuit o mare varietate de tipărituri menite, prin conţinutul lor, să treacă de cenzură, de la dicţionare şi tratate medicale până la romane, cataloage ale unor muzee sau reviste de modă. Cei cărora le erau adresate erau, de regulă, intelectuali membri de partid, care credeau că volumele primite erau donate de editurile ori organismele culturale occidentale.

Proiect mai eficace decât manifestele anticomuniste
De regulă, li se trimiteau acestora liste cu cărţi din care îşi puteau alege unul sau două volume. Primele liste au început să fie expediate în iulie 1956, noul proiect dovedindu-se mult mai eficace decât modalităţile folosite până atunci şi care constau din aruncarea de manifeste anticomuniste cu ajutorul unor baloane de mare altitudine. Proiectul nu-şi propunea să combată deschis dogmele marxiste, lăsând la latitudinea cititorilor să tragă propriile concluzii. Anual, erau trimise astfel peste 300.000 de cărţi şi reviste în cadrul a ceea ce New York Times descrie, pe bună dreptate, a fi "un Plan Marshall pentru minţile oamenilor".
Despre George Caputineanu Minden aflăm acum că s-a născut în 1921, la Bucureşti, provenind dintr-o familie bogată, că ştia şase limbi şi că, la vârsta de 18 ani, a moştenit importante interese în industria petrolieră românească. După ce a absolvit Magna cum Laude Facultatea de Drept din Bucureşti, a părăsit, în 1946, România, împreună cu prima sa soţie. Un timp a trăit în Anglia, după care s-a mutat în Spania şi Mexic, unde a predat limbi străine, şi în Franţa, unde a fost patronul unei mici companii auto. În 1954, s-a căsătorit, pentru a doua oară, cu o americancă, Marilyn Miller, cei doi mutându-se la New York, unde Caputineanu Minden a fost numit, mai întâi, şef al secţiei române a Free Europe Press, o organizaţie subsidiară a Radio Free Europe.
Documentele legate de activitatea sa ca agent sub acoperire al CIA, inclusiv scrisorile de mulţumire trimise de beneficiari diferitelor edituri occidentale, care, chipurile, ofereau gratuit volumele şi revistele respective, au fost donate Institului Hoover pentru Război, Revoluţie şi Pace de pe lângă Universitatea Stanford, din California.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite