Plajele româneşti, neatrăgătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Comisiei Europene privind zonele litorale situează plajele Olandei pe primul loc în UE 20% din zona de coastă a României nu a îndeplinit standardele de igienă în anul 2007,

Raportul Comisiei Europene privind zonele litorale situează plajele Olandei pe primul loc în UE

20% din zona de coastă a României nu a îndeplinit standardele de igienă în anul 2007, spune Comisia Europeană. Raportul arată un regres general faţă de anul precedent.

Plajele româneşti nu se încadrează în topul celor mai curate plaje europene. Cu toate acestea, specialiştii români susţin că litoralul nostru a făcut progrese în privinţa reducerii problemelor legate de toxicitate şi bacteriologie, care în 2007 au fost eradicate.

"Cred că raportul european se referă la accidentele semnalate de autoritatea de sănătate publică. În 2007, nu a existat poluare pe plajele româneşti", spune Camelia Dumitrache, reprezentant al Apelor Române Constanţa.

Mai multe plaje verificate

După publicarea documentului, comisarul Uniunii Europene pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat că România şi Bulgaria au înregistrat rezultate mai bune decât multe dintre statele membre cu "vechime" mai mare în UE.

Potrivit lui Dimas, în 2007 au existat mai puţine ţări care au refuzat verificarea plajelor. "Sunt fericit să observ o reducere a numărului de plaje eliminate de pe liste pentru evitarea verificărilor", a precizat Dimas, citat de Reuters.

Olanda, în topul plajelor curate

Documentul privind plajele arată că cele mai curate litoraluri din Europa au fost cele din Olanda, Grecia şi Cipru. Astfel, toate cele 86 de zone ale litoralului olandez au îndeplinit standardele igienice şi ale calităţii apei pentru al treilea an consecutiv. Pe locul doi s-a situat Grecia, unde 99,5 % din plajele verificate s-au dovedit a fi curate, iar pe locul trei, Republica Cipru, unde 99% din plaje s-au încadrat în normele de curăţenie.
Clasamentul mai arată că în Portugalia - 94,6 la sută din plaje sunt conforme cu standardele de calitate, iar în Germania - 93,7 la sută (cu 4 la sută mai puţin decât în 2006).

Marea Britanie, afectată de inundaţii

Rezultate mai slabe decât anul precedent la criteriul calităţii apei au fost înregistrate în 2007 de Marea Britanie. Un diplomat britanic de la Bruxelles a explicat rezultatele mai slabe prin inundaţiile care au afectat Marea Britanie anul trecut.

Statele membre UE au eliminat de pe listele din 2006 143 de plaje, lacuri şi râuri. Numărul plajelor care nu au fost verificate a fost cu 44 la sută mai redus decât în 2006. Concluziile raportului arată că, în total, numărul plajelor care îndeplinesc standardele de igienă a scăzut cu 1 % în 2007, adică s-a redus la 95,2 la sută.

În acelaşi timp 88,7 % din plajele râurilor şi lacurilor îndeplineau standardele, comparativ cu 88,8 la sută în 2006.

Detalii,pe internet

Cei interesaţi de litoralurile europene pot consulta pagina de web a Comisiei Europene, care cuprinde hărţile interactive privind calitatea apelor de îmbăire din toată Europa-www.ec.europa.eu

O descriere mai detaliată a calităţii apei se poate găsi şi la www.blueflag.org, site unde sunt înregistrate cele mai ecologice plaje din toată lumea, care au primit celebrul steag albastru

România nu figurează cu nicio plajă, pentru că plajele noastre nu sunt înscrise

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite