Plăcintă de la stat pentru doamna senator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorina Plăcintă, senator PDL   Foto: ştefan Borcea
Sorina Plăcintă, senator PDL Foto: ştefan Borcea

Aproape toate bursele şi cursurile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea sunt găzduite, pe bani publici, în spaţiile deţinute de senatorul Sorina Plăcintă.

Senatorul PDL Sorina Plăcintă face afaceri chiar cu fosta directoare a firmelor sale, cea care din 2009 se află la conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Funcţia pe care o ocupă Iozefina Iaru a venit ca o răsplată din partea Sorinei Plăcintă imediat ce aceasta a ajuns în Parlament.

Cele două fundaţii înfiinţate în ultimii trei ani de Sorina Plăcintă derulează cursuri adresate şomerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. În schimb, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vrancea, în calitate de autoritate contractantă a cursurilor de formare profesională, îi plasează şomeri. Cu alte cuvinte, bani publici se scurg în conturile firmelor senatoarei.

Ultimele trei astfel de contracte au fost atribuite de AJOFM în septembrie, toate către Fundaţia „Zi deschisă" a Sorinei Plăcintă. Valoarea însumată a acestora a fost de 70.000 de lei. „Toate contractele de formare profesională se fac prin licitaţie, prin cerere de ofertă. În calitate de director, eu nici nu fac parte din comisiile de licitaţie. Nu au câştigat doar firmele doamnei Plăcintă, ci au mai fost şi altele. Celelalte legături ale mele nu le discut", susţine Iozefina Iaru.

Pepinieră de croitori

Interesant este că unul dintre cursurile pe care fundaţia „Zi deschisă" le derulează cu fonduri de la AJOFM Vrancea se referă la calificarea a cel puţin 93 de şomeri (numărul maxim de cursanţi poate ajunge la 139 de persoane) în dobândirea de competenţe profesionale în meseria de confecţioner industrial. Cum Sorina Plăcintă deţine cea mai importantă firmă de confecţii din Focşani, SC Sorste, şomerii astfel şcoliţi pe banii statului pot deveni o bază importantă de selecţie pentru societatea senatorului. „Este normal să existe o relaţie a AJOFM cu societăţile comerciale care au un grad de ocupare a forţei de muncă destul de ridicat. Eu cred că am făcut ceva pentru acest oraş, am oferit mii de locuri de muncă, am adus bani la buget", s-a limitat să spună Sorina Plăcintă.

Hotelul Sorinei Plăcintă a găzduit mai multe burse ale locurilor de muncă  Foto: Ştefan Borcea, Focşani



Bursa, la hotel de patru stele

Senatorul mai deţine în Focşani şi un hotel de patru stele, unde în 2010 şi în 2011 s-au desfăşurat mai multe acţiuni ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea. Astfel, instituţia publică a plătit de două ori suma de 3.400 de lei pentru chiria sălii la două seminarii derulate în cadrul unor proiecte finanţate din fonduri structurale. Tot la hotel au fost organizate două burse ale locurilor de muncă, pentru pregătirea cărora AJOFM a plătit 19.000 de lei. „Locaţiile nu le-am stabilit noi, ci au fost făcute licitaţii pe SEAP şi câştigătorii au pus la dispoziţie spaţiile", a venit răspunsul Iozefinei Iaru.

„Abonată" la contracte cu statul

Senatorul Sorina Plăcintă a intrat în politică în 2008, iar de atunci au început să curgă şi contractele cu statul. Două contracte primite de la Complexul Energetic Turceni, care s-au derulat pe parcursul a doar două luni, i-au adus în conturile firmei Sorste 252.000 de lei. Tot în 2010, Sorste a primit un „ajutor" financiar de la Ministerul Economiei, în valoare de peste zece milioane de lei, în cadrul unui program sectorial pentru creşterea competitivităţii economice şi pe resurse umane.

Hotelul Sorinei Plăcintă a găzduit mai multe burse ale  locurilor de muncă  p Foto: ştefan Borcea, focşani

La rândul său, şi Ministerul Dezvoltării Regionale s-a dovedit darnic cu firmele lui Plăcintă, plătind mai întâi 970.000 de lei drept cofinanţare la un proiect privind promovarea potenţialului turistic, iar firma Imartextil a obţinut, de la acelaşi minister, un milion de lei în cadrul unui program de sprijinire a dezvoltării microîntreprinderilor.

Iaru are datorii la Plăcintă

Iozefina Iaru, şefa AJOFM Vrancea   Foto: ştefan Borcea

Potrivit declaraţiei de avere, directorul AJOFM Vrancea, Iozefina Iaru, deţine o casă de 240 de metri pătraţi în Focşani, are o maşină Renault din 2007 şi a câştigat 41.549 de lei din salarii în 2010. Locuinţa Iozefinei Iaru se află într-un cartier exclusivist, creat cu mulţi ani în urmă de Sorina Plăcintă pentru oamenii cu care lucrează.

Iozefina Iaru, şefa AJOFM Vrancea  p Foto: ştefan Borcea

De altfel, tot în acest cartier îşi are domiciliul şi senatorul de Vrancea, care luna trecută s-a căsătorit pentru a treia oară. Tot în declaraţia de avere, Iozefina Iaru figurează că a împrumutat în 2002 suma de 90.000 de dolari de la firma Sorste a Sorinei Plăcintă, bani pe care s-a obligat să-i restituie până în 2022. „Ce să fac? Din păcate nu am reuşit să găsesc formula să trăiesc fără împrumut", ne-a declarat Iozefina Iaru.

Legăturile stânse dintre familia Iaru şi Sorina Plăcintă mai pot fi dovedite şi din faptul că anul trecut, în luna august, Iozefina Iaru şi Nicolae Iaru au cesionat în faţa notarului, către Sorina Plăcintă, cele 20 de părţi sociale pe care le deţineau în calitate de asociaţi unici la Societatea Comercială Inmartextil SRL, înmatriculată în Focşani.

Deşi tranzacţia a fost făcută în august, din greşeală, Iozefina Iaru şi-a precizat în luna octombrie, în declaraţia de interese, şi calitatea de asociat la firma amintită. Conform „Monitorului Oficial!" nr. 3852, prin această înstrăinare de firmă, Sorina Plăcintă a devenit acţionar unic, numindu-l în funcţia de administrator chiar pe fiul ei, Andrei Răzvan Plăcintă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite