"Plăcerile stomahului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

L-au precedat Chestia cârciumarilor şi Răvaşe de plăcintă, apărute în 1908, mărturii şi ele ale gustului său deosebit pentru "plăcerile stomahului" şi ale întâlnirilor boeme de la

L-au precedat Chestia cârciumarilor şi Răvaşe de plăcintă, apărute în 1908, mărturii şi ele ale gustului său deosebit pentru "plăcerile stomahului" şi ale întâlnirilor boeme de la Capşa, Gambrinus sau Carul cu Bere. Dictatura gastronomică impresionează nu numai prin dimensiuni - 542 de pagini şi 38 de capitole -, dar mai ales prin ritmul alert, ironic şi suculent în care e scrisă. La redactarea reţetelor, multe de un real rafinament culinar, autorul a fost ajutat şi de soţia sa, Ecaterina Bacalbaşa, cunoscută ca maestră culinară la curtea principesei Ileana şi a reginei Maria. Maiestuosul volum al lui Bacalbaşa aduce în premieră şi câteva capitole inovatoare pentru o carte de bucate la acea vreme: "Cum şi cu ce ne hrănim", "Un număr de poveţe şi de lămuriri" sau "Alimente de regim". Poate că unele sfaturi ale maestrului sunt demodate astăzi, dar concluziile celor două prefaţe rămân cât se poate de actuale: "Să profităm de toate, dar să nu abuzăm de nimic. În alimentaţiune, ca şi în politică, abuzul este ... anticonstituţional." Dintre multele observaţii legate de alimente, unele pot părea hilare azi: "Regimul fără sare este foarte penibil" sau "Fasolea albă este mai vântoasă decât cea roşie". Ce ne recomandă totuşi maestrul Bacalbaşa ? Am ales orezul, pentru că, scria el, este "cel mai uşor dintre granuloase şi cel mai hrănitor din cauză că conţine multă feculă."

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite