Pitica Pluto a fost izgonită din rândul planetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de planetă şi a hotărât, prin vot, s-o decadă din drepturi. Ca urmare, sistemul nostru solar se întoarce la formula de opt planete, ca în urmă cu 76 de ani, înainde ca Pluton să fie

de planetă şi a hotărât, prin vot, s-o decadă din drepturi. Ca urmare, sistemul nostru solar se întoarce la formula de opt planete, ca în urmă cu 76 de ani, înainde ca Pluton să fie descoperită de astronomul american Clyde Tombaugh.
Membrii Uniunii Astronomice Internaţionale (UAI) au decis, în unanimitate, să refuze amendamentul propus de conducerea organizaţiei potrivit căruia, în categoria "planete", pot fi incluse atât cele "clasice", în număr de opt, cât şi cele "pitice". Motivul: acestea din urmă ar putea suprapopula în curând sistemul nostru solar. Ca urmare, corpurile cereşti pitice de tipul lui Pluton, Ceres sau a misterioasei UB313, descoperită în urmă cu trei ani, nu pot fi considerate planete adevărate.

Ce calităţi recomandă o planetă
Cele opt planete istorice - Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun - îndeplinesc următoarele condiţii: se învârtesc în jurul Soarelui, au o masă suficient de mare pentru ca propria gravitaţie să le menţină echilibrul hidrostatic sub o formă aproape sferică şi au eliminat orice corp susceptibil de a se deplasa pe o orbită apropiată.

Definiţie valabilă numai în sistemul nostru solar
Proiectul iniţial al conducerii UAI, aşteptat cu imens interes, prevedea lărgirea sistemului nostru solar la 12 planete: cele opt istorice, cărora urma să li se adauge trei pitice plus Charon, satelitul lui Pluton. După ce comunitatea ştiinţifică s-a pus de acord cu definiţia exactă a unei planete şi a calităţilor ce recomandă un corp ceresc pentru a obţine acest statut, sistemul nostru solar nu numai că nu s-a mărit, ci a regresat. Totuşi, spre nedumerirea multora şi necazul câtorva astronomi, actuala definiţie a unei planete nu e valabilă decât pentru sistemul nostru solar. Oricum, modul în care a gestionat executivul UAI toată tărăşenia l-a făcut pe reprezentantul Marii Britanii, Michael Rowan-Robinson, să comenteze sarcastic că astronomii vor apărea în faţa opiniei publice drept nişte "idioţi".

Văduva tăticului lui Pluton, şocată de retrogradare
Patricia Tombaugh, văduva celui care a descoperit în 1930 mezina sistemului nostru solar, s-a declarat şocată la auzul veştii retrogradării, decisă de UAI. Soţul ei, astronomul Clyde Tombaugh, avea 24 de ani şi lucra la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, când a "dat" peste Pluton, încercând cu obstinaţie să demonstreze practic teoria lui Percival Lowell, că mai există un corp ceresc în apropierea lui Uranus. Pluton a obţinut imediat statutul de planetă, deoarece s-a crezut la început că are aceleaşi dimensiuni ca Terra.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite