Piteşti:Fernando Georgescu, antrenorul care dă startul pentru marea performanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti:Fernando Georgescu, antrenorul care dă startul pentru marea performanţă
Piteşti:Fernando Georgescu, antrenorul care dă startul pentru marea performanţă

În 15 ani de activitate, Feroando Georgescu a ajuns un nume în atletismul românesc şi internaţional, sportivii care au trecut prin mâinile sale fiind de talie mondială.

Înainte de a-şi clădi un nume în atletism, Feronando Georgescu a încercat o periadă cariera de sportiv, practicând mai multe sporturi în anii de şcoală. Mai întâi , a jucat fotbal la juniorii lui FC Argeş, acolo unde l-a avut ca îndrumător pe marele antrenor Lenci Ianovschi. „Aveam calităţi şi puteam evolua pe toate posturile în echipă. Cel mai mult îmi plăcea să joc atacant. La fotbal nu am stat decât trei ani, cu toate că antrenorul Lenci Ianovschi a insistat să rămân la echipă. Pur şi simplu, nu îmi găseam locul pe terenul de fotbal.”, îşi aminteşte Feronando Georgescu. 

 A terminat facultatea ca şef de promoţie
După fotbal, a înotul şi apoi atletismul, însă în cele din urmă acrtea a rămas pe primul plan pentru antrenroul născut în Piteşti. „Am început să practic atletismul la liceul, în clasa a IX-a. „L-am avut profesor pe Nicolae Vorovenci, sub îndrumarea am ajuns printre cei mai buni 6 atleţi la nivel naţional. Când am intrat însă la facultate, am abandonat cariera de sprtiv, pentru că am vrut să mă axez doar pe carte.”, precizează Fernando Georgescu, care a terminat studiile universitare, în 1983, ca şef de promoţie. 

După facultate, Fernando Georgescu a intrat în tagma antrenorilor, fiind repartizat să profeseze în comuna argeşeană Stolnici. „la oraş, nu mai erau locuri, aşa că am fost repartizat la Stolnici, unde am lucrat ca profesor de sport şi ca antrenor de atletism 5 ani.”, spune antrenroul de atletism.

Zece ani antrenorul lotului naţional
Primele rezulatate notabile ca antrenor au venit în 1994, la patru ani distanţă după ce s-a mutat cu locul de muncă la CSS „Aripi” Piteşti. Una dintre sportivele pe care le pregătea în aceea perioadă, Iuliana Zamfirescu, a obţinut în 1994 medalia de argint, la Campionatul  Naţional de copii. Succesele au venit apoi pe bandă rulantă, în cei 15 ani de activitate, Fernando Georgescu antrenând pentru marea perfornanţă zeci de atleţi, la Liceul cu Program Sportiv din Piteşti. În total, sportivi pregătiţi de mine au obţinut peste 350 de medalii la campionatele naţionale, şi 30 de medalii internaţionale.

 „Toţi sportivii mei au ajuns oameni în viaţă. Unii sunt doctori, alţii poliţişti, ingineri sau avocaţi. Pentru mine, este o mare mulţumire sufletească, pentru că am reuşit să formez din ei ceva mai mult decât nişte sportivi de pluton.”, se mândreşte cu sportivii săi antrenorul piteştean. Ultimii sportivi dintr-o listă lungă care au trecut prin mâinile lui Feroando Georgescu, sunt Daniel Donovici, multiplu campion balcanic, Maria Drăgan, campiona României la şprint, şi Daniel Racoveanu, ajuns întretimp cel mai bun culturist din ţară.

 În paralel cu grupele de alteţi de la Liceul cu Program Sportiv din Piteşti, Fernando Georgescu s-a ocupat în particular şi de pregătirea fizică a altor sportivi. Spre exemplu, fotbalistul Andrei Prepeliţă, a alergat sub comanda sa cât a evoluat la FC Argeş, în Liga I, la fel cum s-a întâmplat şi cu Laurenţiu Gavrilă, triplu campion naţional al României, la tenis de câmp.

Timp de zece ani, între 1997 şi 2007, Fernando Georgescu a fost făcut parte din echipa de antrenori ai lotul naţional, şi a avut chiar posibilitatea să lucreze în străinătate pe bani mulţi. „Am avut oferte din Occident, dar şi din lumea arabă, unde se câştiga foarte bine ca antrenor de atletism. Spre exemplu, în Bahrain, puteam câştiga aproape 10.000 de dolari pe lună. Am refuzat însă toate contractele considerând că familia este pe primul plan pentru mine.”, subliniază Fernando Gerorescu.

Urăşte lumea fotbalului
Feroando Gerogescu nu a acceptat să plece nici la echipele de fotbal din campionatul intern, unde ar fi putut câştiga de zece ori mai mult decât la atletism. „Au fost mai multe cluburi din Liga I unde puteam să lucrez ca preparator fizic. Am refuzat însă toate ofertele, chiar dacă aş fi câştigat bani frumoşi,  pentru că pur şi simplu urăsc lumea fotbalului. Sunt bani murdari şi nemunciţi. Cel mai prost fotbalist de la FC Argeş, spre exemplu, câştigă de o sută de ori mai mulţi bani decât un altet care este campion naţional. Nu este corect.”, afirmă antrenorul care în 2004 a fost decorat de preşedintele ţării, Ion Iliescu, cu distincţia „Meritul Sportiv Calasa a II-a”, pentru rezultatele sportive internaţionale.

Actualmente, Fernando Georgescu a luat-o de la capăt cu o nouă generaţie de copii la Liceul cu Program Sportiv Piteşti. „Să ajung să o duc la bun sfârşit şi cu copii aştia, apoi mă retrag. Este suficient.”, conchide antrenorul Fernando Georgescu.

Întrebări şi răspunsuri


Ce regrete aveţi după 15 ani de activitate ca antrenor?


F.G. Singurul regret este că nu am avut timp să stau cu familia. În 15 ani, o singură dată am fost plecat în concediu cu soţia şi cu fetiţa mea, o săptămână. Asta s-a întîmplat anul trecut. În rest, muncă şi iar muncă. Erau nopţi în care mă certam în somn cu sportivii mei pentru că nu scoteau timpii necesari. Îmi spunea asta, a doau zi, soţia mea. Acum, de doi ani am lăsat-o mai moale cu munca. Asta după ce a murit bunica mea, care îninte să-şi dea sufletul mi-a sopit la ureche să las munca şi să stau mai mult cu familia, că viaţa trece repede.


Ce calităţi trebuie să întrunească un altet pentru a ajunge să facă performanţă?


F.G. Talentul contează foarte mult. Calităţile native. De aici pleacă totul. În rest, multă muncă, sudoare, sacrificii, perseverenţă şi ambiţie.

Ce-i place


Cel mai mult îmi place să merg la munte. Să urc pe creste cu rucsacul la spate. Din păcate, însă, nu prea am avut timp să-mi satisfac această plăcere. Ultima dată, am fost plecat două zile la Nucşoara, anul trecut, însă în viitorul apropria mi-am propus să-mi fac timp pentru aşa ceva. Măcar o dată la trei luni să-mi aiu familia şi să plec la munte.


Născut: 16.04 1960 (Piteşti)
Studii: Academia de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti
Experienţă: profesor de educaţie fizică şi sport şi antrenor de atletism
Familie: căsătorit, are o fetiţă

Nu-mi place atunci când mă simt folosit în alte scopuri. Când se întîmplă asta, mă retrag în carapacea mea, refuzând să intru în acest joc în cel mai elegant mod. Din acest motiv, lumea mea este destul de restrânsă.ProfilCe nu-i place

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite