Pitesti: bebe Barbu-Intelectualul din iarbă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti:  bebe Barbu-Intelectualul din iarbă
Pitesti: bebe Barbu-Intelectualul din iarbă

Pe gazon, dar şi în viaţa de zi cu zi, fostul mare căpitan al lui FC Argeş şi al echipei naţionale s-a făcut respectat prin eleganţă şi modestie.


Profil
Ion Barbu
Născut
24 decembrie 1938, Craiova
Studii
Facultatea de Filologie din Piteşti

Experienţă
Profesor de limba şi literatura română

Familie
Căsătorit

Două tituluri câştigate cu FC Argeş, ca jucător şi preşedinte
În Ajun de Crăciun, 24 decembrie 1938, la maternitatea din Craiova, venea pe lume Ion Barbu. Ursitoarele i-au prezis că va fi mare fotbalist, şi intelectual pe deasupra. A jucat fotbal la Piteşti din anul 1959 până în 1974. A fost căpitanul Argeşului şi al echipei naţionale, iar cel mai frumos moment al carierei de fotbalist l-a trăit în 1968, la meciul România – Anglia, când  a făcut schimb de fanioane cu legendarul Boby Moore. Înainte de a se retrage de pe gazon, la 36 de ani, a ieşit campion cu FC Argeş, în 1972. După doi ani de la marele succes, Bebe Barbu a pus ghetele în cui, fiind numit preşedinte la FC Argeş, club cu care a mai câştigat un titul, în 1979, în dauna lui Dinamo. Miliţenii de la Ministerul de Interne au luat foc şi au trimis la clubul din Trivale un control financiar „la sânge”, care a durat şase luni! „Dacă îmi găseau 5 lei în plus sau în minus, mă băgau în puşcărie”, îşi aminteşte Bebe Barbu.

Pe timpul lui Ceauşescu a fost tentat să fugă în Germania
De ce i s-a spus lui Bebe Barbu „Intelectualul” fotbalului argeşean? Simplu: pentru că a terminat Facultatea de Filologie prin forţe proprii, fiind actualmente profesor de limba şi literatura română. Pe gazon, s-a făcut respectat prin eleganţă şi modestie. Aşa este şi în viaţa de zi cu zi. Nici cu regimul cominist nu a vrut să intre în polemică, chiar dacă a avut marea şansă de a se realiza în stăinătate. „Hai să vă zic una pe care nu o ştie nimeni. Eram cu Gicu Dobrin şi echipa naţională în Elveţia. După un antrenament am ieşit împreună la o terasă. La un moment dat a venit noi Niculai Constantin Munteanu de la „Europa Liberă”. M-a luat întâi pe mine de-o parte şi mi-a zis să merg cu el în Germania Federală. Adică să fug din ţară şi să cer azil politic. L-am refuzat spunându-i că am familie şi o să-i fac greutăţi. Atunci l-a luat pe Gică spunându-i că locul lui e în Occideant. Gâscanul i-a zis să comande două sticle cu vin lăsând să se înţeleagă faptul că va pleca cu el în Germania. După ce am băut vinul, Gică i-a spus scurt: .”,povesteşte Bebe Barbu.
 

 De ce credeţi că nu  ajucat Dobrin în Mexic?
Atunci, la Campionatul Mondial din Mexic, Angelo a făcut cea mai mare greşeală a vieţii lui şi nu l-a băgat pe Dobrin să joace. Nu conta că Gică juca poker şi le luase banii dinamoviştilor; nu conta nici măcar că mai bea un şpriţ. Dobrin trebuia să joace în Mexic, trebuia să joace să-l vadă lumea pentru că era unic! Angelo nu l-a băgat să joace, şi a făcut greşeala vieţii lui.”

 Care este cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, Dobrin sau Hagi?
Jucători ca Hagi au fost, sunt şi vor mai fi, dar ca Dobrin, niciodată! Lumea umplea stadioanele în toată ţara doar pentru a-l vedea jucând pe Dobrin.  Pentru mine, care i-am văzut pe amândoi jucând, Gicu Dobrin a fost cel mai mare jucător al tuturor timpurilor. Şi va rămâne.
                    
Ce-i place
„ Îmi place foarte mult să călătoresc, iar cu fotbalul am fost în 78 de ţării. Am colindat toată Europa, am fost în Asia de Nord, în America... Cel mai frumos a fost în Brazilia, unde am jucat 16 meciuri.”, spune Bebe Barbu.

Ce nu-i place

„ Urăsc prostia. Este incurabilă, după părerea mea. Nu are leac. Nimeni nu se poate trata de aşa ceva. Şi, din păcate, am văzut la viaţa mea atâtea cazuri de prostie...”, precizează legenda fotbalul argeşean. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite