Pitesti: „Festivalul țuicii” de la Coșești, ajuns la a VIII-a ediție

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pitesti: „Festivalul țuicii” de la Coșești, ajuns la a VIII-a ediție
Pitesti: „Festivalul țuicii” de la Coșești, ajuns la a VIII-a ediție

Râuri de țuică au curs ieri în Valea Păcurarului din comuna Coșești. Peste 20 de producători individuali și-au adus licorile la cel mai cunoscut festival în domeniu ajuns deja la cea de-a VIII a ediție.  

Startul la petrecerea “Festivalul țuicii” a fost dat de o fanfară chemată de la Pitești ca să se audă în tot satul că este zi de sărbătoare. Circulația a fost dirijată de către polițiști pentru a nu se crea blocaje din cauza sutelor de mașini ajunse în câmpul din inima pădurii, situat la patru kilometri de strada principală. Locul a fost atent supravegheat și de către jandarmi, cu atât mai mult cu cât primarul comunei, Elisaveta Tudose aștepta nerăbdătoare vizita președintelui României, Traian Băsescu.”L-am invitat pe domnul Băsescu, este adevărat. Probabil a intervenit ceva în program, pentru că altfel sunt convinsă că ne onora cu prezența. Noi ne pregătisem cu mici, friptură și țuică de Coșești, care e cea mai bună.”, ne-a declarat cu un ușor regret Elisaveta Tudose.

Prunele trebuie să cadă singure...pomul nu trebuie să fie scuturat
De la un asemenea eveniment nu puteau lipsi grătarele pline cu mici și friptura, numai bune după o tărie. Petrecăreții au încins hore și sârbe,  serbarea câmpenească prelungindu-se până târziu. De ce se spune că țuica de Coșești este cea mai bună?! Care este secretul ca băututa să fie tare, ne-a spus un producător din zonă, care de mai bine de o jumătate de veac, toamnă de toamnă își umple butoaiele cu tărie. “Toți vrem să ne lăudăm și să spunem că avem cea mai bună țuică. Însă, doar cei care știu secretul țuicii sunt îndreptățiți. Prunele trebuie să fie culese doar când sunt coapte. Atunci când cad ele pe jos, fără să fie pomii scuturați, sunt bune de pus în cazan. Le băgăm la butie, le lăsăm la fermentat și apoi se duc la cazan.Țuica astfel obținută se ține numai în butoaie de stejar, bine...pentru cine știe! Se păstrează mai bine, are o culoare plăcută, e gălbuie, și e și mult mai curată. Cine ţine ţuica în platic face o mare greşeală. Plasticul este toxic și nu-i dă nici culoare și nici gust.”, ne-a spus Gheorghe Niculescu, în vârstă de 70 de ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite