Piteşti: Chiriile, o metoda de a păcăli criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe locuinţe sunt scoase la închiriat, deoarece piteştenii nu au bani să cumpere.

Piata imobiliară este cea mai afectata de criza economică. În prezent românii preferă să închirieze, în loc să cumpere locuinţe. Una din cauze este refuzul băncilor de a mai acorda credite pentru locuinţe. În Argeş, piaţa închirierilor este foarte bogată.

Chiriile la spaţiile comerciale au scăzut
Consultanţii imobiliari susţin că, dacă această criză va continua, preţurile imobilelor vor scădea în continuare. Şi nu se referă doar la dezvoltatorii de locuinţe ci şi la cei care construiesc clădiri de birouri şi spatii comerciale. Mai mult, dacă anul trecut ţineau cu dinţii de preţ, proprietarii preferă acum să renegocieze cu actualii chiriaşi tarifele, pentru a nu-i pierde. Faţă de acum un an, preţurile la închirierea spaţiilor comerciale au scăzut deja cu 30%.

Fără credite, vânzarile au scăzut
Pentru că oamenii nu mai au acces la credite, nu mai dispun de prea mulţi bani, aşa că nici nu prea se mai cumpără imobile. Astfel, majoritatea caută să închirieze o locuinţă. Şi proprietarii de locuinţe preferă să le închirieze, decât să ajungă să le vândă pe mai nimic, deoarece preţul lor a scăzut aproape la jumătate. Unul din motivele pentru s-a ajuns la asta este efectul crizei asupra investitorilor. Înainte în Argeş mulţi străini îşi deschiseseră afaceri sau lucrau aici la diferite firme. Majoritatea stăteau în chirie în apartamente luxoase, cu preţuri pe măsură. Dar când criza i-a lovit, au preferat să plece sau să-şi găsească apartamente mai puţin pretenţioase şi la un preţ mai bun. În general chiriile se calculeaza în euro. Dacă acum un an un euro era 3,5 lei acum a sărit de patru lei, simultan chiria unei garsoniere a scăzut de la 140 de euro la 80.

„Limitarea creditelor i-a afectat într-adevăr pe oameni. Şi noi, deşi avem un sistem avantajos de achiziţionare a imobilelor, am redus preţul de la 800 de euro metrul patrat la 700 de euro. Într-adevăr numărul celor care cumpără a scăzut şi cel al cărora preferă să închirieze a crescut considerabil“, susţine Nicola Inqieto, managerul Complexului Rezidenţial Italy Contruct.

Preţurile au scăzut considerabil faţă de anul trecut
Mai 2008                                                    Mai 2009
Garsoniere 120 -180 de euro                    80 - 120 de euro
Apartament 2 camere 150 - 300 de euro  120 - 200 de euro
Apartament 3 camere 250 - 350 de euro  200 - 300 de euro
Apartament 4 camere 300 - 500 de euro  250 - 350 de euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite