Piteşti: Anchetă în curs de desfăşurare la Centrul de Plasament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piteşti: Anchetă în curs de desfăşurare la Centrul de Plasament
Piteşti: Anchetă în curs de desfăşurare la Centrul de Plasament

Cei trei copii părăsiţi de familii care au vrut să moară decât să mai ducă o viaţă chinuită sunt sub consiliere psihologică. Băiatul, în vârstă de 17 ani, care s-a tăiat pe mâini, a fost externat d ela Pediatrie şi s-a întros la Centrul de Plasament. Cele două copile de 13 şi respectiv 14 ani, care au băut soluţie dezinfectantă, sunt încă internate, fiind în afara oricărui pericol.  

În urma cazului uluitor petrecut la Centrul pentru minori în regim de urgenţă Piteşti, când trei copii au încercat să se sinucidă, directorul de la Protecţia Copilului Argeş, Adrian Macovei a demarat o anchetă internă. Este inadmisibil să se întâmple o astfel de tragedie într-un centru în care copii trebuie să fie supravegheaţi secundă de secundă, să fie consiliaţi, să fie alintaţi şi să se simtă iubiţi. Ciudat este şi faptul că toate cele trei tentative de sinucidere au avut loc în aceeaşi zi, respectiv, joi, la interval de doar două ore când trei copii cu vârste de 13, 14 şi respectiv 17 ani, au vrut să încheie socotelile cu viaţa. 

"Personalul trebuie să se apropie de ei” Aceşti copii ar trebui în primul rând foarte bine investigaţi. Ei toţi sunt copii cu probleme. În primul rând au un bagaj ereditar precar. Pe acest bagaj ereditar apare şi o educaţie lipsită de coerenţă, frustrare evidentă afectivă. Şi, în aceste condiţii putem să ne aşteptăm la tot felul de întâmplări neprevăzute. Sigur că trebuie să mai ţinem cont şi de faptul că în situaţia în care unul dă un exemplu de maniera autoagresiunii este foarte probabil ca şi ceilalţi să-i urmeze exemplu pentru că sunt nefericiţi şi nemulţumiţi. Pe de altă parte, în felul acesta evadează dintr-un mediu restrictiv, firesc restrictiv pentru că până la urmă faptul că există, stau, trăiesc într-o astfel de unitate de protecţie este un beneficiu pentru ei.” Potrivit spuselor medicului Victoria Irimia, copiii au un comportament rebel atunci când simt lipsa afecţiunii, când se simt neocrotiţi sau nebăgaţi în seamă: „Personalul trebuie să se apropie de ei, să-i facă să accepte această familie în care au intrat deoarece alta nu au. Este o problemă care trebuie luată în seamă. Trebuie crescută capacitatea de comunicare. Ar fi bine dacă ar exista un psiholog la 3-4 tineri.", a mai precizat medicul Victoria Irimia.

Cum priveşte un medic gestul necugetat al celor trei copii?! Aflăm de la doctorul psihiatru Victoria Irimia, directorul Laboratorului de Sănătate Mintală Argeş:

Adrian Macovei, directorul de la Protecţia Copilului Argeş susţine că nu ar fi vorba de niciun conflict apărut între cadrele de la Centru şi minori, ci mai degrabă, despre dorinţa lor de a se simţi liberi.„Aceşti copii cred că au nevoie de mai multă libertate, dar nu se gândesc la faptul că noi doar le vrem binele. Cu cât sunt mai aspre cerinţele, cu atât ei pot fi ţinuţi în frâu. Este adevărat că nu au voie să meargă la şcoală, dar aşa prevede legea. Noi am luat declaraţii la toţi cei 19 salariaţi şi rezultatul preliminar este acela că ei au procedat exact cum trebuia. Nu văd nicio greşeală comisă de ei. Cel mai probabil copiii au simţit nevoia să evadeze. Mi s-a cerut şi un raport pe care trebuie să-l trimit la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului pentru a explica ce s-a întâmplat. Momentan nu pot spune cine se face vinovat sau dacă este cineva vinovat. Mai pot spune că vom avea discuţii pentru a schimba aceste condiţii severe, să le spun aşa. Dar nu ţine de noi ci de ANPDC.”, ne-a spus Adrian Macovei.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite