Pistolari şi cuţitari liberi pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Jarcă (stânga) şi Neculaie Constantin doi dintre "agresorii" din trafic
Valentin Jarcă (stânga) şi Neculaie Constantin doi dintre "agresorii" din trafic

Doi bărbaţi, din Galaţi şi din Constanţa, s-au ales cu dosar penal după ce au folosit ilegal arme. Victimele au scăpat doar cu o sperietură. O tânără care se plimba pe stradă, miercuri seară, a fost ţinta unui pistolar, iar un şofer s-a trezit ameninţat cu cuţitul de un taximetrist din cauza unui loc de parcare.

Plimbarea de seară s-a transformat într-un adevărat coşmar pentru o tânără de 27 de ani, din Galaţi. Dintr-un Audi cu geamuri fumurii, cineva a scos un pistol şi a tras. Incidentul s-a produs într-una dintre cele mai circulate intersecţii ale oraşului. Femeia spune că astfel de incidente arată cât de „în siguranţă" sunt oamenii pe stradă şi se teme de un nou atac din partea celor care au tras cu pistolul în ea.

„Mă bucur că au fost prinşi aceşti oameni. Era şi mai grav dacă nu erau identificaţi. Noroc de soţul meu, care a sunat repede la 112 şi a dat semnalmentele maşinii. Nu ştiu cât de sigur este să ieşi pe stradă noaptea. O să fac în aşa fel încât să-mi iau şi eu pistol şi permis de port armă", spune Cati. Un echipaj al jandarmeriei a plecat în urmărirea maşinii din care s-a tras, marca Audi, şi a oprit-o în trafic chiar în momentul în care atacatorul se pregătea să mai facă o victimă. Acesta avea pistolul scos afară pe geam, îndreptat spre o altă persoană. „I-am somat, i-am imobilizat şi apoi i-am transportat la secţie. În acel moment, pasagerul din dreapta se pregătea să tragă într-o altă persoană", spune Costin Barbu, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi.

Declaraţiile făcute de cel care a tras cu pistolul i-au şocat chiar şi pe jandarmi. A făcut-o pentru distracţie. „Ne-am urcat cu prietenii în maşină şi la intersecţie am scos pistolul pe geam şi am tras. Apoi am plecat cu maşina spre Barieră, am oprit la un centru de fier vechi şi am vrut să trag într-o altă persoană. Îmi este prieten acesta din urmă", spune Valentin Jarcă (26 de ani), cel care a tras cu pistolul.

Lege „permisivă"

Proprietarul pistolului, George Şerban (21 de ani), care se afla la volanul maşinii, spune că a auzit împuşcăturile, dar nu a schiţat niciun gest. „Am văzut că a tras către cineva dar nu am zis nimic. Noi vorbeam în maşină şi nu am luat în seamă ce se întâmplă", spune George Şerban, cel care a cumpărat pistolul cu aer comprimat. Astfel de incidente au loc, susţin oamenii legii, din cauza faptului că legea este permisivă. „Astfel de arme nu necesită autorizaţie şi pot fi cumpărate de la magazinele specializate. Era şi mai rău dacă se folosea o armă de calibru mare, aşa cum se găsesc la aceste magazine. Alea chiar puteau provoca daune seriose", spune Dănuţ Lefter, şeful IPJ Galaţi. Deocamdată, „pistolarul" s-a ales cu dosar penal pentru vătămare corporală şi uz ilegal de armă neletală. El riscă de la amendă contravenţională până la închisoare.

Atacat cu cuţitul de un taximetrist

O agresiune care se putea termina tragic a avut loc şi la Constanţa. Florin Gheorghe, fotoreporterul „Adevărul de Seară", a fost înjurat şi ameninţat cu un cuţit de un taximetrist. Incidentul a avut loc ieri-dimineaţă, într-o zonă centrală a oraşului, sub ochii câtorva martori care însă n-au intervenit. „Parcasem maşina de serviciu pentru câteva minute. Când am revenit, am găsit autoturismul blocat. Mi-a zis: «Hai să te văd cum mai ieşi!». Nu blocasem pe nimeni, nu ocupasem strada. Mi-a reproşat că nu a putut să întoarcă din cauza mea", a povestit fotoreporterul Florin Gheorghe. „A început să mă înjure şi, văzând că nu reacţionez, s-a enervat şi a scos un cuţit din maşină, cu care a venit spre mine. A încercat să mă lovească de două ori, dar m-am ferit", a povestit Florin Gheorghe.

Taximetristul s-a urcat în maşină, iar când a observat că i se fac poze, a continuat să-l ameninţe pe fotoreporter. „Dacă mă dai la ziar am să te caut şi-n gaură de şarpe", i-a pus în vedere şoferul, înainte să plece de pe loc. Agresorul a fost identificat de poliţişti la aproape două ore la de incident. În maşina lui Neculaie Constantin (61 de ani) oamenii legii au găsit două cuţite de bucătărie. El n-a recunoscut că l-a agresat pe jurnalist chiar dacă împotriva sa a fost depusă plângere penală. „Bărbatul a fost audiat şi va fi cercetat pentru ameninţare şi port ilegal de arme", a declarat comisarul-şef Adrian Rapotan, adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

"Astfel de arme nu necesită autorizaţie şi pot fi cumpărate de la magazinele specializate. Era şi mai rău dacă se folosea o armă de calibru mare."
Dănuţ Lefter
şeful IPJ Galaţi

"Parcasem maşina de serviciu pentru câteva minute. Când am revenit, am găsit autoturismul blocat. Mi-a zis: «Hai să te văd cum mai ieşi!»."
Florin Gheorghe
fotoreporter

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite