Pistele pentru biciclişti, coşmarul pietonilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amenajarea pistelor speciale le ia bucureştenilor trotuarele şi le dă în schimb amenzi Pistele pentru biciclişti au început să se înmulţească în Bucureşti. Acestea s-au dovedit

Amenajarea pistelor speciale le ia bucureştenilor trotuarele şi le dă în schimb amenzi

Pistele pentru biciclişti au început să se înmulţească în Bucureşti. Acestea s-au dovedit însă a fi un impediment atât pentru circulaţia pe două roţi, cât şi pentru cea pietonală. Şoferii le ignoră, luându-le drept un loc bun de parcare. Colac peste pupăză, poliţiştii anunţă, începând de săptămâna viitoare, amenzi usturătoare pentru toţi cei care nu iau în serios noile marcaje.

După modelul capitalelor europene Paris şi Viena, primarul general Adriean Videanu a dispus ca în Bucureşti să se marcheze corespunzător piste pentru biciclişti. Prevăzute în Codul Rutier, acestea sunt destinate bicicliştilor şi rolerilor cu prioritate şi ar trebui să aibă 1,5 metri lăţime. Nu mai amintim "detalii" cum ar fi unghiul virajelor.
Piste = parcări

Cu toate acestea, proiectul nu a putut fi lipsit de amprenta în variantă românească. Astfel, cele mai multe dintre pistele marcate se termină brusc, la mijlocul traseului, virajele sunt suficient de abrupte încât orice biciclist s-ar putea crede la un concurs de îndemânare, nu la o simplă plimbare. Dar acestea sunt obstacole infirme pe lângă stâlpii de electricitate sau de parcare plasaţi în mijlocul pistei sau chiar tonete de ziare şi nelipsitele maşini.

În varianta bucureşteană, amenajarea pistelor s-a făcut cu "economie", lăţimea acestora fiind departe de cea din capitalele europene. "Să dea peste oamenii ăştia bătrâni bicicliştii, de asta au făcut pistele? Prost cap a avut primarul ăsta, dacă el le-a făcut", şi-a vărsat năduful Ion Stoianov, 55 de ani, vânzător la o tonetă de ziare de pe Iuliu Maniu.

Mai nou, Poliţia Rutieră a anunţat că în curând bicicliştii şi mopediştii vor fi amendaţi dacă nu vor circula pe pistele amenajate special pentru ei, acolo unde acestea există. De asemenea, vor primi amenzi atât şoferii care opresc sau staţionează pe aceste piste cu 78-117 lei şi două puncte penalizare, cât şi pietonii care le folosesc, cu amenzi cuprinse între 78 şi 117 lei.

Amenzi usturătoare pentru biciclişti

Pe de altă parte, bicicliştii şi mopediştii care vor fi surprinşi de echipajele poliţiei rutiere că circulă pe partea carosabilă, deşi au posibilitatea să se deplaseze pe pista special amenajată, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 234 şi 312 lei.

Însă pistele bucureştene amplasate pe bulevardul Iuliu Maniu s-ar putea să le dea bătăi de cap poliţiştilor puşi pe dat amenzi pentru că, pe unul dintre trotuare, amenajarea pistei s-a făcut fără a se ţine cont de faptul că pietonilor le mai rămân câteva zeci de centimetri pe unde să circule sau că pistele se termină în chioşcurile cu ziare din zona Apaca.

"Ştiu că aceste piste au fost marcate astfel încât să nu se restricţioneze accesul pietonilor, dar vom analiza orice situaţie de acest gen semnalată", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Christian Ciocan. El recunoaşte însă că bucureştenii nu se vor mai putea plimba nici pe malul Dâmboviţei, unde pistele i-au gonit pe pietoni pe trotuarele de pe bulevard.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite