Pista Al-Qaida, luata tot mai serios in considerare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginile halucinante care parvin de la Madrid evoca, parca, gravurile lui Goya ("somnul ratiunii naste monstri") sau tabloul lui Picasso, "Guernica" . Cine se afla in spatele acestor orori, cine sunt

Imaginile halucinante care parvin de la Madrid evoca, parca, gravurile lui Goya ("somnul ratiunii naste monstri") sau tabloul lui Picasso, "Guernica" . Cine se afla in spatele acestor orori, cine sunt autorii scelerati ai acestei crime abominabile? Dupa ce, initial, autoritatile spaniole au sustinut categoric ca vinovata se face gruparea terorista basca ETA, care a urmarit in felul acesta sa dea peste cap scrutinul parlamentar programat pentru duminica, acum incep sa ia tot mai serios in calcul varianta implicarii directe a organizatiei teroriste islamice Al-Qaida, varianta imbratisata si de numerosi observatori si analisti politici militari, ca si de experti ai serviciilor secrete din principalele tari ale lumii occidentale.
Spania, principal aliat al Americii in razboiul din Irak
Adeptii acestei teorii sustin ca atentatele poarta amprenta retelei teroriste islamice, care a jurat sa se razbune pe guvernul spaniol pentru sprijinul fara rezerve acordat interventiei americane militare in Irak. Spania a fost nominalizata in mod special in declaratiile lui Osama bin Laden date publicitatii inaintea razboiului din Irak, iar militarii spanioli aflati in aceasta tara au constituit tinta unor atacuri teroriste. Dupa atentatele din America, din 11 septembrie, pe teritoriul Spaniei au fost identificate mai multe celule Al-Qaida si exista dovezi ca membrii acestor celule i-au sprijinit pe teroristii de la World Trade Center. Pe de alta parte, din punct de vedere istoric, Spania este considerata a se afla la extremitatea occidentala a lumii islamice - "umma" - cu secole in urma, Andalusia fiind o provincie aflata sub stapanirea musulmana, iar reincorporarea ei in "umma" constituind un scop declarat fatis de Al-Qaida.
Similitudinea cu atacurile din 11/9 din America
Frapeaza in mod deosebit similitudinea cu atacurile din 11/9 din America. Acum, ca si atunci, operatia a pornit simultan din patru puncte (aeroporturi, in cazul SUA, statii de metrou, in cazul Spaniei). S-a urmarit, si intr-un caz, si in celalalt, provocarea unui numar cat mai mare de victime, pentru ca socul resimtit sa fie mai puternic. Expertul american in problemele teroriste, Sajjan Gohel, e de parere ca atentatele de la Madrid au fost mult mai sofisticate decat toate celelalte intreprinse pana acum de ETA si ca, pana in prezent, tinta teroristilor basci au fost judecatori si ofiteri de politie si nicidecum civili la intamplare. De aceeasi parere este si expertul britanic Mike Yardley, potrivit caruia atentatul este tipic pentru Al-Qaida, care lanseaza asemenea operatiuni in orele de maxima aglomeratie, asa cum a procedat si la New York, pentru ca sa existe maximum de pierderi.
Probe materiale, dar si semne de intrebare
In plus, exista acum si probe care nu pot fi ignorate. Politia spaniola a gasit, astfel, in suburbia Alcala de Henares, punctul de plecare a trei din cele patru garnituri de metrou tinta a atentatelor o autocamioneta furata, in interiorul careia se afla o banda inregistrata in limba araba cu versete din Koran si sapte detonatoare. La numai cateva ore dupa comiterea atentatelor, un ziar de limba araba care apare la Londra a primit un e-mail semnat "Brigada Abu Hafs al-Masri", care a revendicat responsabilitatea atacului. Autenticitatea declaratiei nu a putut fi insa confirmata, organizatia respectiva este socotita periferica, iar expertii atrag atentia ca niciodata pana acum Al-Qaida nu s-a grabit sa revendice vreun atentat intr-un interval de timp atat de scurt de la lansarea sa. Manifestand, de aceea, prudenta, expertii serviciilor secrete americane nu exclud posibilitatea ca atacul sa fi fost opera mai multor grupari teroriste. Porter Goss, presedintele Comisiei pentru serviciile secrete a Camerei Reprezentantilor, a declarat canalului de televiziune CNN, dupa ce a primit un raport din partea CIA, ca "exista suspiciuni foarte, foarte intemeiate ca atentatul ar fi opera Al-Qaida", dupa care a adaugat: "se contureaza indicii ca Al-Qaida ar fi putut sa actioneze impreuna cu ETA". Unii analisti atrag insa atentia ca, in tot cursul existentei sale, Al-Qaida nu a colaborat niciodata cu organizatii teroriste nemusulmane.
Lupta impotriva terorismului, o cauza a tuturor
Oricum ar fi, relevand similitudinea de date - 11 septembrie 2001, pentru America, 11 martie 2004, pentru Spania -, majoritatea comentariilor sunt de acord in a sublinia, asa cum face si "Sueddeutsche Zeitung", ca "11 martie va ramane gravat in memoria Spaniei, ca si 11 septembrie in memoria Americii si a intregii lumi". Iar cuvantul de ordine pentru toate tarile este acum, "cand fiecare calatorie cu trenul, cu tramvaiul sau metroul poate fi o aventura cu urmari fatale", vigilenta maxima. In chip de concluzie, in editorialul sau intitulat "Ground Zero, Madrid", "New York Times" scrie: "Fiecare nou act terorist demonstreaza ca solutia nu poate consta doar in actiuni militare. Terorismul nu poate fi eradicat numai prin alungarea talibanilor din Kabul sau capturarea lui Saddam Hussein... Terorismul ne ameninta pe toti, pretutindeni, in fiecare dimineata. El nu respecta nici o frontiera, nici un sistem politic, nici o ideologie sau religie. Lupta impotriva terorismului trebuie sa fie o cauza a tuturor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite