Piraţii autostrăzii, pradă de 23 de kilograme de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii iau în calcul şi ipoteza ca victimele să fi fost mână în mână cu atacatorii. În maşina jefuită se aflau un român şi un turc, amândoi urmând a fi testaţi cu poligraful. Bijuteriile, care valorează peste un milion de euro, se aflau într-o maşină care nu îndeplinea măsurile minime de siguranţă pentru un asemenea transport.

Toate structurile de poliţie din Argeş, coordonate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române,  au fost puse în alertă, ieri, după ce 23 de kilograme de aur au fost furate dintr-o maşină, la kilometrul 83 al Autostrăzii Bucureşti-Piteşti.

Zeci de echipaje de poliţişti şi jandarmi, precum şi un elicopter aparţinând Ministerului de Interne au pornit pe urmele celor trei hoţi, fără rezultat însă.

Comoară nepăzită

Cei doi care se aflau în maşina prădată , Mihnea Alexandru şi Husseyn Karabacka, ambii din Bucureşti, susţin că se îndreptau dinspre Capitală spre Piteşti, când o Honda de culoare neagră, cu girofarul pornit, s-a apropiat de ei, iar cei trei indivizi mascaţi i-au obligat să tragă pe dreapta. Mai mult, din spusele victimelor, infractorii ar fi folosit şi un pistol ca să-i intimideze. După ce au spart geamurile din faţă, indivizii au cotrobăit prin maşină şi au reuşit să sustragă din portbagajul autoturismului întreaga cantitate de 22,7 kilograme de aur.

Totul s-a întâmplat în câteva minute, apoi hoţii, după ce au luat telefoanele victimelor şi cheile maşinii prădate, au demarat în trombă, în direcţia Piteşti. Jaful a fost anunţat la 112, de pe unul din telefoanele de rezervă ale lui Mihnea Alexandru. Anchetatorii spun că nu există martori, deşi era trafic la acea oră.

Bijuteriile şi lingourile, a căror valoare depăşeşte un milion de euro, aparţin firmei Diamanti Veri, din Bucureşti, patronată de un cetăţean turc, şi nu erau asigurate. "Este inadmisibil ca o asemenea cantitate de aur să fie transportată în condiţii de siguranţă zero. Ar fi trebuit să fie o maşină de transport valori, blindată, păzită şi însoţită. Şi când transporţi la bancă o sumă neînsemnată de bani o faci cu un vehicul dotat, cu atât mai mult în acest caz, când e vorba despre o asemenea cantitate de bijuterii", ne-a spus comisar- şef Dănuţ Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Argeş. Mihnea Alexandru şi Husseyn Karabacka (37 de ani), ambii din Bucureşti, au fost duşi la sediul IPJ Argeş, unde au fost audiaţi timp de trei ore.

Poliţiştii au vrut să verifice declaraţiile lor şi să afle de ce cantitatea de aur era transportată în aceste condiţii. În plus, surse din interiorul anchetei ne-au declarat  că este luată în calcul şi ipoteza ca prădaţii şi prădătorii să fi fost mână în mână.

Oricum, este clar că jaful a fost „la pont". Ca să se convingă de faptul că cei doi spun adevărul, deşi multe dintre variantele lor se bat cap în cap, oamenii legii îi vor testa cu poligraful. Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş.

Destinaţia bijuteriilor

Subcomisarul Emilian Muşulete, de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea, spune că o parte din cele aproape 23 de kilograme de bijuterii aveau, printre alte oraşe, şi destinaţia Râmnicu Vâlcea. „O parte din această cantitate de aur trebuia să ajungă  în mai multe magazine de profil din Râmnicu Vâlcea. Din câte reiese din ancheta derulată de colegii noştri din Argeş, se pare că maşina aproviziona mai multe magazine aflate pe ruta Bucureşti - Sibiu. Urmează să se stabilească exact unde trebuiau să ajungă aceste bijuterii", explică subcomisarul vâlcean. El mai spune că poliţiştii vâlceni participă la filtrele organizate pentru depistarea hoţilor.

image



Desfăşurare de forţe

În încercarea de a-i prinde pe cei trei hoţi, poliţiştii au organizat filtre atât în patru zone din Piteşti (intrările şi ieşirile de pe A1, precum şi ieşirile din Piteşti spre Câmpulung şi Râmnicu Vâlcea), cât şi în judeţele limitrofe. În special şoferii de Honda, maşina din care au coborât "piraţii autostrăzii", erau opriţi şi puşi să prezinte actele de identitate personale şi pe cele ale maşinii. În sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, au venit şi cei de la Jandarmeria Argeş.

„Noi am intervenit cu 30 de jandarmi, dintre care 25 sunt luptători, 2 ofiţeri şi trei elemente din structurile specializate, care culeg date. Orice pistă este importantă, orice mic detaliu. Nu au fost văzuţi, aşa că luăm orice în calcul. Trebuie să-i prindem", ne-a declarat căpitanul Cristache Toculeţ, de la Jandarmeria Argeş.   Au contribuit Valeria Cupă şi Sergiu Mir

Comerţ cu bijuterii angro

Firma Diamanti Veri, proprietară a bijuteriilor furate, aparţine în totalitate unui cetăţean turc, are capital social minim şi este înregistrată într-un apartament de bloc din sectorul 4 al Capitalei. Firma a fost înfiinţată în 15 iulie 2010, de un cetăţean turc pe nume Ayhan Numan. Pe un site destinat comerţului cu bijuterii angro apare numele unei alte persoane ca fiind reprezentant al firmei: Husseyin Karabacka. Acesta se afla în maşină la momentul jafului.

Jafuri celebre

24 mai 2011. Un autoturism de teren în care se aflau doi bărbaţi a fost blocat, în sectorul 4 al Capitalei, de două maşini Dacia Logan din care au coborât mai mulţi bărbaţi cu feţele acoperite de cagule. Ei au furat 200.000 de lei.

15 septembrie 2009
. O maşina de transport valori a fost atacată într-o zonă izolată din Pasul Gutâi, de mai mulţi hoţi îmbrăcaţi în poliţişti şi înarmaţi. Ei au furat 280.000 de lei. Tâlharii regizaseră un accident de circulaţie şi aveau o maşină pe care era inscripţionat "Poliţia", astfel că agenţii de securitate au fost induşi în eroare.

5 iulie 2004. Petru Nica, şoferul unei autospeciale blindate pentru transportul banilor, a dispărut cu 100 de miliarde lei vechi, sumă colectată de la mai multe filiale ale unei bănci.  Complicii lui Nica, Gabriel Velescu şi Aurelian Paven, l-au aşteptat pe traseu, pe DN1, şi l-au ajutat să transfere banii într-o altă maşină şi ulterior să-i ascundă. Cei trei au fost prinşi după o săptămână de cercetări. 


image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite