Pirateria software a adus pierderi de 114 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata pirateriei din România a scăzut cu 3% în 2006, până la 69%, însă pierderile provocate au atins nivelul de 114 milioane de dolari, cu 3 milioane de dolari mai mult comparativ cu anul

Rata pirateriei din România a scăzut cu 3% în 2006, până la 69%, însă pierderile provocate au atins nivelul de 114 milioane de dolari, cu 3 milioane de dolari mai mult comparativ cu anul 2005.

"Se observă o îmbunătăţire a condiţiilor pe piaţa românească, în special la nivelul companiilor şi instituţiilor guvernamentale, care folosesc într-un procent mai mare software cu licenţă. Pierderile rămân însă deosebit de mari. Creşterea cererii de computere necesită o scădere mai rapidă a ratei pirateriei, pentru a fi reflectată într-o scădere a pierderilor economice în cifre absolute", a declarat Magda Popescu, avocat Business Software Alliance (BSA).

La nivelul Uniunii Europene, pirateria software a adus pierderi de peste 11 miliarde de dolari, în scădere cu un miliard de dolari comparativ cu anul 2005, însă rata pirateriei s-a menţinut la 36%.

600 de controale şi 20 de condamnări în 2006

Potrivit BSA, în România au avut loc anul trecut mai mult de 600 de controale în cazuri de utilizare şi distribuire neautorizată de software, faţă de aproximativ 350 de cazuri în 2005. "În mai 2006, o instanţă din România a pronunţat o sentinţă de condamnare la închisoare efectivă împotriva unui distribuitor stradal de CD-uri piratate; iar în total BSA a primit comunicări de condamnări în 20 de cazuri în 2006", a mai spus Popescu. Aceasta a adăugat că armonizarea legislaţiilor naţionale şi acţiunile de aplicare a legii au contribuit la scăderea ratei pirateriei atât în Romania, cât şi Bulgaria (2%), Cehia şi Polonia (1%), însă pierderile au crescut ca urmare a evoluţiei rapide a pieţei.

Armenia, cea mai afectată de acest flagel

Cea mai mare rată a pirateriei la nivel mondial, respectiv 95%, s-a înregistrat, potrivit BSA, în Armenia, unde pierderile au fost de opt milioane de dolari. Urmează Azerbaidjan şi Moldova, cu rate de 94% fiecare. În Europa Centrală şi de Est, rata pirateriei este, de asemenea, în scădere, dar doar cu un punct procentual, până la 68%. Pierderile au depăşit însă anul trecut 4,1 miliarde dolari, fiind cu aproape un miliard de dolari peste cele din 2005. Cea mai mica rată a pirateriei, respectiv 21%, a fost înregistrată, anul trecut, în Statele Unite ale Americii. Nivelul pierderilor este însă cel mai ridicat pe piaţa mondială - 7,3 miliarde de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite