Pinul negru, salvat cu un festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Băile Herculane se adună bani pentru refacerea unei rezervaţii mistuite de flăcări în anul 2000 La petrecerile prilejuite de festivalul "Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000

La Băile Herculane se adună bani pentru refacerea unei rezervaţii mistuite de flăcări în anul 2000

La petrecerile prilejuite de festivalul "Pinul Negru de Banat" au participat peste 1.000 de persoane. Cu banii strânşi se vor planta puieţi de pin pe Valea Cernei.

Festivalul se află la a patra ediţie. Şi în anii anteriori s-au adunat fonduri importante, reuşindu-se - până acum - plantarea a 125.000 de puieţi de pin.

Cu cei de anul acesta se speră plantarea a încă 75.000 de exemplare, în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, care a fost distrus în anul 2000 de un incendiu.

Ecologie şi divertisment

Festivalul "Pinul Negru de Banat" a demarat sâmbătă cu o paradă a portului popular. Copiii din comuna Padeşi, îmbrăcaţi în port popular, au defilat pe traseul Piaţa Hercules - Hotel Cerna. Elevii şi-au prezentat picturile şi desenele pe teme de ecologie şi protecţia mediului, iar turiştii iubitori de natură au plătit sume generoase pentru achiziţionarea lor.

Duminică au urmat spectacolele folclorice, muzica de fanfară şi concertele susţinute de formaţia Proconsul şi de Mircea Baniciu. În sala de conferinţe a celui mai modern hotel a avut loc simpozionul "Educaţia ecologică în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei" şi concursul legendelor locale.

În sala de sport a aceluiaşi complex hotelier s-a desfăşurat o demonstraţie de arte marţiale şi lupte greco-romane, iar seara s-a încheiat cu un foc de artificii. Toate fondurile adunate de aceste manifestări se vor transforma în pini plantaţi pe Valea Cernei.

Istoricul unui dezastru

"În anul 2000, un incendiu de proporţii a mistuit plantaţia de pini a Rezervaţiei Domogled-Valea Cernei. Timp de 20 de zile, focul nu a putut fi stins, arzând atunci 160 hectare de pădure.

Din cauza căldurii degajate de flăcări, bucăţi de stâncă s-au dislocat şi s-au prăbuşit la baza versantului, făcând inaccesibilă monitorizarea incendiului. După ce sinistrul, produs din cauza unui trăsnet, s-a stins de la sine, oamenii din zonă au demarat lucrările de reconstrucţie ecologică.

"Munca a fost titanică", îşi aminteşte directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Gorj, Gheorghe Fometescu.

Acesta spune că în anii 2005, 2006 şi 2007 s-au plantat în total 26 de ha, fiecare puiet de pin fiind sădit în locul unuia ars în incendiul devastator. Cu cei 75.000 de puieţi care vor fi achiziţionaţi anul acesta se vor acoperi încă 15 ha. Puieţii scoşi din solar sunt transportaţi pe jos, aproximativ doi kilometri, până în zona de reconstrucţie ecologică.

Arealul pinului negru

În zona Parcului Naţional Domogled - Valea Cernei, din cele 1.953 hectare de pădure, 624 hectare sunt de pin negru.

Suprafeţele ocupate de pinul negru se situează numai la altitudini cuprinse între 500 metri şi 1.200 metri.

Pinul negru creşte şi izolat de pădure, agăţat de pereţii calcaroşi ai munţilor din bazinul superior al Cernei până la Băile Herculane.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite