Pilitura de fier curăţă atmosfera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Californienii vor să se îmbogăţească de pe urma planctonului hrănit cu fier, care înghite CO2 O companie californiană speră să facă bani împrăştiind tone de pilitură de fier în

Californienii vor să se îmbogăţească de pe urma planctonului hrănit cu fier, care înghite CO2

O companie californiană speră să facă bani împrăştiind tone de pilitură de fier în apele oceanelor, dacă va fi demonstrată o teorie destul de controversată în mediile oamenilor de ştiinţă. Conform acestei ipoteze, microalgele care intră în compoziţia planctonului, dacă sunt hrănite cu fier, se înmulţesc şi pot absorbi astfel mari cantităţi de bioxid de carbon din atmosferă.

Compania este hotărâtă să înfiinţeze o piaţă a dioxidului da carbon şi să facă o afacere din fertilizarea planctonului cu pilitură de fier.

De pe puntea unui vas la bordul căruia se află o echipă de cercetători plecaţi în expediţie, compania californiană Planktos Corporation speră să fie demonstrată o teorie de pe urma căreia va putea să tragă foloase, punând bazele unei afaceri care are ca scop nu salvarea mediului, ci profitul financiar care poate fi obţinut din astfel de acţiuni.

Unii oamenii de ştiinţă au promovat în urmă cu 25 de ani ideea că pilitura de fier este capabilă să catalizeze creşterea algelor microscopice care pot absorbi astfel mai mult bioxid de carbon din atmosferă. Vasul Weatherbird a plecat din Florida acum o lună şi a provocat rumoare în rândul oceanografilor şi printre ecologişti. Mulţi dintre ei nu cred în această teorie şi critică faptul că salvarea mediului începe să devină o afacere. Fierul, explică specialiştii, acţionează ca o vitamină şi nu poate fi un nutrient pentru mediul marin.

Dar compania californiană pare să nu ţină cont de aceste păreri şi este convinsă că va face bani din dioxidul de carbon, gaz de seră care are o puternică influenţă în declanşarea şi extinderea fenomenului de încălzire globală.

Afaceriştii cu dioxid de carbon explică chiar faptul că sunt convinşi că vor salva planeta, deoarece, consideră ei, acest proces este similar cu efectul pe care ploile îl au asupra pădurilor sau solului. Teoria este privită totuşi ca o glumă, dar începe deja să-şi găsească adepţi.

În Insulele Galapagos, sute de tone

Planktos Corporation se află dejă în largul Insulelor Galapagos, unul dintre cele mai exotice ecosisteme, unde a împrăştiat pilitură de fier pe o arie de 320 de kilometri. Organizaţiile ecologiste care patrulează coastele Insulelor Galapagos au tras deja semnale de alarmă şi au cerut stoparea acestei expediţii.

De asemenea, ecologiştii susţin faptul că în apropiere se află insula vulcanică Ecuador, care se întinde pe o suprafaţă de o mie de kilometri în partea de vest a coastei, şi care poate furniza planctonului pe cale naturală fier, în cazul în care este nevoie.

În ciuda controverselor, chiar şi cei care nu sunt convinşi că planeta se încălzeşte au căzut de acord asupra faptului că mediul înconjurător trebuie protejat. Dar, spune directorul Greenpeace, Kert Davis, nu trebuie să intrăm în panică şi să apelăm la tot felul de experimente care pot face mai mult rău pentru a salva Pământul. Soluţiile nu apar peste noapte, iar cine susţine asta este, cu adevărat, un erou.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite