Pieţe fără autorizaţie în judeţele din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Satu Mare nicio incintă de comercializare a produselor agricole nu este avizată. Multe pieţe din judeţele transilvane nu au autorizaţie de funcţionare eliberată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Nicio piaţă de alimente din judeţul Satu Mare nu este autorizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare (DSVSA). Conform celor declarate de directorul insituţiei, Corneliu Ceică, până în momentul de faţă nu i s-a cerut acest lucru. „Primăria poate identifica un loc unde se pot desface aceste produse, dar nu s-a cerut niciodată o astfel de autorizare”, a declarat acesta.

Poate tocmai din aceste motive, toate pieţele din municipiul Satu Mare sunt sub orice critică. Spaţiile unde sunt desfăcute produsele de origine animală şi vegetală sunt insalubre. Micii producători care vin zilnic de la ţară cu lapte, caş şi brânză îşi depozitează produsele în spaţii improvizate, vechi de când lumea. „Este mizerie aici şi nimeni nu vrea să ia măsuri. Uitaţi-vă şi dumneavoastră în ce condiţii trebuie să vindem”, a spus o comerciantă de caş.

Şi sătmărenii care fregventează piaţa nr. 1 sunt de părere că administraţia locală ar trebui să investească mai mult, în plus de asta DSVSA Satu Mare nu îşi face treaba. „Părerea mea este că Satu Mare devine un oraş tot mai infect, tot mai sumbru şi tot mai puţin plăcut de locuit. Doamne fereşte să ne îmbolnavim din cauza unui produs cumpărat din piaţă, pentru că ştim cum stăm cu spitalele.”, a declarat un sătmărean, Teofil Guşat.

În Alba, o singură piaţă

O singură piaţă agroalimentară din judeţul Alba, cea din municipiul Blaj, este autorizată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor să desfacă produse de origine animală şi vegetală. Condiţiile oferite de piaţa din Blaj respectă atât prevederile legislative naţionale privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, cât şi prevederile Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului European.

Capitală cu piaţă neautorizată

Şase pieţe agroalimentare din judeţul Cluj sunt autorizate pentru desfacerea produselor animale şi vegetale, respectând normele naţionale dar şi cele impuse de Uniunea Europeană. Dintre acestea nu face parte, una dintre cele mai importante pieţe din oraş- Piaţa Mărăşti, de unde se aprovizionează un întreg cartier. Directorul DSVSA Cluj,  Adrian Oros spune că dosarul pieţei este în lucru.

Toate pieţele agroalimentare din Sălaj, cu excepţia celor din comune, au autorizaţii pentru desfacerea produselor vegetale şi de origine animală. În momentul de faţă, toate pieţele din Sibiu sunt autorizate de către DSVSA, iar cei care vând în aceste pieţe sunt şi ei înregistaţi. La Târgu-Mureş situaţia este similară.

Probleme la Bihor

Majoritatea primăriilor bihorene încă nu au făcut toate demersurile pentru a obţine autorizaţia sanitar-veterinară pentru pieţele agroalimentare. „Am autorizat sanitar-veterinar doar pieţele agroalimentare din Oradea, Beiuş şi Ştei”, spune Petru Gruia, directorul DSVSA Bihor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite