Piersicul, de 2.000 de ani în Europa
0În urmă cu 2.000 de ani, un locuitor din Oiasso, actualul Irún din Ţara Bascilor (Spania), a mâncat o piersică şi a aruncat sâmburele în apa portului care era atunci o cetate
În urmă cu 2.000 de ani, un locuitor din Oiasso, actualul Irún din Ţara Bascilor (Spania), a mâncat o piersică şi a aruncat sâmburele în apa portului care era atunci o cetate romană. După 20 de secole, gestul său banal a făcut din bietul sâmbure prima dovadă că se consumau în peninsulă aceste fructe, originare din Orientul Mijlociu, la acea vreme. Paradoxal, apa şi lipsa de oxigen din portul roman l-au acoperit timp de sute de ani, împiedicându-l să germineze, păstrându-l intact până în zilele noastre. Ajuns la cercetători, după ce a fost descoperit pe fundul apei, sâmburele a devenit o piesă de mare importanţă la Museo de la Romanización din Golful Biscaya, unde poate fi văzut alături de mii de seminţe bine conservate din Oiasso.