Piersicul, de 2.000 de ani în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 2.000 de ani, un locuitor din Oiasso, actualul Irún din Ţara Bascilor (Spania), a mâncat o piersică şi a aruncat sâmburele în apa portului care era atunci o cetate

În urmă cu 2.000 de ani, un locuitor din Oiasso, actualul Irún din Ţara Bascilor (Spania), a mâncat o piersică şi a aruncat sâmburele în apa portului care era atunci o cetate romană. După 20 de secole, gestul său banal a făcut din bietul sâmbure prima dovadă că se consumau în peninsulă aceste fructe, originare din Orientul Mijlociu, la acea vreme. Paradoxal, apa şi lipsa de oxigen din portul roman l-au acoperit timp de sute de ani, împiedicându-l să germineze, păstrându-l intact până în zilele noastre. Ajuns la cercetători, după ce a fost descoperit pe fundul apei, sâmburele a devenit o piesă de mare importanţă la Museo de la Romanización din Golful Biscaya, unde poate fi văzut alături de mii de seminţe bine conservate din Oiasso.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite