Pierdem fonduri UE pentru că terenurile "circulă" prea rapid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcelele agricole, fotografiate anul trecut din avion ca să scăpăm de "steguleţul roşu", nu mai au aceeaşi configuraţie Pentru a primi fonduri europene destinate dezvoltării rurale,

Parcelele agricole, fotografiate anul trecut din avion ca să scăpăm de "steguleţul roşu", nu mai au aceeaşi configuraţie

Pentru a primi fonduri europene destinate dezvoltării rurale, România trebuie să prezinte configuraţia exactă a parcelelor agricole. În acest sens, anul trecut au fost făcute inclusiv fotografii din avion ale terenurilor, însă imaginile de atunci nu mai corespund realităţii de azi, astfel că riscăm să pierdem din banii alocaţi de UE.

Peste câteva zile, la nivelul Comisiei Europene se va prezenta un raport privind starea agriculturii din România şi Bulgaria. În ceea ce priveşte ţara noastră, semnalele sunt extrem de proaste: riscăm activarea clauzei de salvgardare, ceea ce în termeni financiari înseamnă că un sfert din fondurile UE ar putea fi tăiate, din cauză că sistemul de plăţi în agricultură nu funcţionează la parametrii stabiliţi.

Cel mai sensibil capitol, din acest punct de vedere, se referă la (im)posibilitatea de a identifica parcelele agricole aparţinând fermelor care ar putea beneficia de fonduri. La mai puţin de un an de când s-au realizat fotografii cu terenurile agricole (aşa-numitele "ortofotoplanuri") pe baza cărora ar urma să se dea banii de la UE, autorităţile de la Bucureşti s-au trezit că acele imagini trebuie refăcute.

Există riscul ca ele să nu mai corespundă realităţii din teren, în urma comasării terenurilor agricole. Reamintim că fotografierea parcelelor agricole, în funcţie de care se realizează identificarea acestora, este o etapă esenţială în gestionarea fondurilor europene destinate plăţilor la hectar.

Anul trecut, România a fost avertizată prin celebrele "steguleţe roşii" cu privire la riscul de a pierde banii europeni, în situaţia în care identificarea nu este realizată corespunzător. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat, la începutul acestui an, că a finalizat identificarea parcelelor, dar între timp autorităţile au constatat că ortofotoplanurile nu mai corespund realităţii din teren. În aceste condiţii, chiar dacă ortofotoplanurile au mai puţin de un an vechime, s-a decis refacerea acestora.

Planurile trebuie schimbate mai des

"În România, dinamica pământului este foarte mare, astfel încât am luat decizia să refacem ortofotoplanurile la trei ani, nu la cinci ani - aşa cum este cerinţa Comisiei Europene", a declarat directorul general adjunct al APIA, Doru Nechiti.

El a precizat că ortofotoplanurile vor fi refăcute în cel mult trei ani, în acest an fiind estimată actualizarea unei treimi din ortofotoplanuri. "Am lansat licitaţia privind selectarea firmei care să realizeze aceste ortofotoplanuri, cu precizarea că este o selecţie internaţională, adică pot participa şi firme din ţară, şi din străinătate", a menţionat oficialul APIA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite