Pierdem bani, dar câştigăm un monument

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţa va avea un Monument al Eroilor Neamului din bronz. Lucrarea de for public va fi amplasată în Piaţa Petru Rareş şi inaugurată, cel mai probabil, cu ocazia Zilelor Bistriţei.

Amplasarea unui Monument al Eroilor Neamului, într-o piaţă publică s-a discutat de patru ani. În 2007, o comisie de specialitate a stabilit ca sculptorul Mircea Spătaru să fie cel care va construi acest monument. Pentru lucrarea de for public, primăria va aloca suma de un milion de lei.

Bistriţenii nu înţeleg utilitatea investiţiei

Viitorul Monument al Eroilor Neamului a fost conceput sub forma unei coloane turnate în broz care redă imaginea unei lumânări aprinse.
Pentru unii locuitori ai oraşului, banii cheltuiţi sunt prea mulţi. „Personal, cred că monumentul înghite prea mulţi bani. S-ar putea folosi diferit. Oricum, nu ştiu cum va arăta, poate că îmi schimb părerea după ce îl văd”, spune Oana Săsărman, o tânără de 26 de ani.
Un pensionar crede că oraşul are nevoie de un Monument al Eroilor. „Toate oraşele mari au asemenea monumente. Noi de ce nu am avea? Nu îmi displace ideea, iar dacă s-au alocat atât de mulţi bani, cred că o să fie şi frumos”, spune Ionel Tomşa.

Mai multă notorietate


Istoricul de artă Vasile Duda crede că existenţa unui asemenea monument în oraş aduce un plus de notorietate culturală Bistriţei, prin simbolistica lucrării şi valoarea sculptorului care o realizează.
„Artistul Mircea Spătaru a realizat lucrări în Bucureşti şi Craiova. Bistriţa se înscrie şi ea în circuitul beneficiarilor”, explică istoricul de artă. Legătura dintre forma de lumânare şi semnificaţia lucrării se explică simplu, în opinia lui Duda. „Coloana este un element care, de-a lungul timpului, a simbolizat legătura între generaţiile trecute şi cele prezente” , susţine istoricul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite