"Piatra de la Karnak" ar putea schimba istoria Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretele unui faraon "revoluţionar" vor ieşi la iveală

granit pe care sunt sculptate 17 rânduri de hieroglife ce marchează realizările preotului Bak En Khonso, unul dintre constructorii templului de la Karnak, astăzi cel mai mare sit arheologic religios din lume.
Textul nu a fost deocamdată descifrat, dar arheologii speră că el va cuprinde informaţii importante despre istoria Egiptului Antic, mai ales despre un faraon enigmatic, Setnakhte, care a fondat cea de-a XX-a dinastie. Piatra are 170 de centimetri lungime şi 80 de centimetri lăţime şi a fost găsită în zona de sud a oraşului Luxor.
După primele evaluări, hieroglifele sculptate indică şi un arbore genealogic, care ar putea preciza cum se înrudea Setnakhte cu faraonul Ramses al II-lea.

O nouă Piatra Rosetta?
Zahi Hawass, directorul Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt, spune că noua descoperire e la fel de importantă precum Piatra Rosetta. Aceasta este un alt bloc de granit cu însemne egiptene, descoperit de soldaţii lui Napoleon în anul 1799. Rosetta măsoară 115 centimetri lungime şi 72 de centimetri lăţime, pe ea fiind gravat un decret al faraonului Ptolomeu al V-lea, scris atât în hieroglife, cât şi în limba greacă veche. Textul l-a ajutat pe savantul francez Champollion s

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite