Piaţa de telecomunicaţii a început să frâneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toamna acestui an vor apărea primele semne de scădere pe segmentul de telefonie, dar internetul de mare viteză va creşte în continuare. Ritmul de creştere a pieţei telecom a încetinit din cauza suprasaturaţiei, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Piaţa de telecomunicaţii autohtonă şi-a încetinit creşterea anul trecut, cu un avans de 7,2%, până la 4,5 miliarde de euro, comparativ cu ritmul de creştere din anul precedent, de 16%.

„Dacă am elimina influenţa fluctuaţiei cursului de schimb, creşterea reală în moneda naţională, ar fi de 9,7%“, potrivit declaraţiilor lui Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

În plus, acesta consideră că, anul acesta, ratele de creştere ale serviciilor de comunicaţii vor fi mai mici decât în anii anteriori, pentru că operatorii se vor baza pe „intensificarea utilizării de servicii de ultimă generaţie“, şi mai puţin pe atragerea de clienţi noi, după cum spune Marinescu.

La fel ca în 2007, utilizatorii de telefonie mobilă vorbesc cel mai mult în propria reţea, impulsionaţi de numeroasele oferte cu minute gratuite, în reţea, oferite de operatori.

Competiţia acerbă dintre aceştia şi ofertele cu sute de minute gratuite au făcut ca traficul în reţea să crească cu 47% faţă de 2007. Anul trecut, fiecare român a vorbit la mobil, în medie, câte o oră şi 54 de minute lunar. Şi mesajele au înregistrat o creştere semnificativă, de peste 36%, până la valoarea de patru miliarde.

Creştere uşoară pentru telefonia fixă

După câţiva ani în care telefonia mobilă a fost preferată celei fixe, în 2008, s-a înregistrat o creştere şi pe segmentul celei din urmă, de 22%. Dacă în 2007, românii au vorbit aproape 8,2 miliarde de minute, anul trecut, au ajuns la aproape zece miliarde de minute.

Motivul creşterii în acest segment este apariţia a tot mai mulţi furnizori alternativi de telefonie fixă, astfel anul trecut numărul apelurilor efectuate prin reţele acestora a crescut cu jumătate faţă de anul precedent.  În ceea ce priveşte rata de penetrare, telefonia mobilă a ajuns în peste 53% din gospodăriile din ţară, în creştere cu 3,8 puncte procentuale faţă de sfârşitul anului 2007. Din totalul apelurilor efectuate de utilizatorii telefoniei fixe, o treime din aceştia sunt clienţii operatorilor de telefonie alternativă.

Durata medie a unui apel de voce realizat prin intermediul reţelelor publice fixe a ajuns la două minute şi 45 de secunde, în creştere cu 24 de secunde faţă de cea înregistrată în anul 2007. Şi în acest segment, oferta operatorilor de profil – minute gratuite incluse în abonament sau apeluri nelimitate în reţea- a dus la creşterea traficului.

Mai puţine abonamente prin cablu

Numărul de conexiuni prin cablu a scăzut de la 68% din totalul serviciilor de transmisie a programelor audiovizuale la 62%. În ceea ce priveşte întreg sectorul, la sfârşitul lui 2008 erau înregistraţi 5,65 milioane de abonaţi, cu aproape 8% mai mult decât în 2007.

Potrivit datelor raportate de autorităţi, numărul de abonaţi la serviciile furnizate prin reţele satelit de tip DTH (direct-to-home) a crescut cu aproximativ 27%, ajungând la peste două milioane de utilizatori, în timp ce numărul de abonaţi la serviciile furnizate prin intermediul tehnologiei IP a crescut cu 33%.

Telecomul îşi pierde echilibrul

Cătălin Marinescu spune că, în ciuda crizei economice, din toate sectoarele comunicaţiilor electronice s-au raportat creşteri consistente. Totuşi, acesta recunoaşte că efectele climatului economic vor fi vizibile şi pe piaţa telecom, dar abia în toamna acestui an. Singurul segment care va înregistra o creştere va fi cel de internet de mare viteză.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite