Piaţa stagnează, acţiunile SIF-urilor cresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În luna august, activele nete ale societăţilor de investiţii au depăşit 11,48 miliarde de lei. Valoarea acţiunilor deţinute în portofolii de către cele cinci Societăţi de Investiţii

În luna august, activele nete ale societăţilor de investiţii au depăşit 11,48 miliarde de lei.

Valoarea acţiunilor deţinute în portofolii de către cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) şi-au continuat şi în luna august creşterea, deşi într-un ritm mai temperat.

În timp ce, în perioada menţionată, indicele compozit al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o apreciere de 0,64%, iar indicele celor mai lichide companii a închis, practic, la aceeaşi valoare de la finalul lunii iulie, nivelul cumulat al activelor nete ale societăţilor de investiţii a marcat o creştere de 4,7% faţă de luna anterioară.

La finele lunii august, nivelul cumulat al activelor nete al SIF-urilor a ajuns la peste 11,48 miliarde de lei. Exprimat în moneda euro, nivelul activelor nete de la finele lunii august a depăşit 3,5 miliarde de euro, nivel care indică o creştere cu 53,2% faţă de sfârşitul anului 2006, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

SIF Banat-Crişana, cea mai mare ascensiune a activelor

Cea mai mare creştere lunară de activ net a fost înregistrată de SIF Banat-Crişana (SIF1) cu 6,4%, urmată de SIF Oltenia (SIF5) cu 5,29% şi SIF Transilvania (SIF3) cu 5,24%. Analizând însă evoluţia activelor nete de la începutul anului, pe primul loc rămâne SIF Muntenia (SIF4) cu 74,9%, urmat de SIF Transilvania (SIF3) cu 65,9%. La jumătatea acestui an, SIF Banat-Crişana avea în portofoliu deţineri la 162 de companii listate pe fosta piaţă electronică Rasdaq şi BVB.

Aferent primului semestru, portofoliul SIF Moldova includea deţineri la 22 de companii tranzacţionate la BVB şi 21 pe Rasdaq, SIF Transilvania avea participaţii la şase companii listate la BVB şi 120 pe Rasdaq, iar SIF Muntenia deţinea minim 5% din trei companii tranzacţionate la BVB şi la 60 listate pe Rasdaq. La sfârşitul lunii august, SIF Oltenia avea deţineri la 22 de companii listate la BVB şi în 48 de companii de pe fosta bursă electronică.

Urmărind evoluţia preţurilor de închidere pe parcursul lunii august, titlurile SIF1 au resimţit o depreciere de 1,48%, de la 4,0500 lei/acţiune la 3,9900 lei/acţiune. Cea mai mare depreciere a fost suferită de cursul titlurilor SIF3, care au pierdut 8,55%, de la 2,6900 lei/acţiune la 2,4600 lei/acţiune. Tot pe minus au închis şi titlurile SIF4, care s-au ieftinit cu 3,71%, până la 2,5900 lei/acţiune. Numai acţiunile SIF5 şi SIF2 nu au înregistrat corecţii, ci au marcat o scumpire cu 3,15% şi, respectiv, cu 1,64%.

Creştere de peste 6% a investiţiilor pe termen scurt

Investiţiile financiare pe termen scurt au înregistrat o creştere cu 6,2% pe ansamblul societăţilor de investiţii în luna august, modificându-şi ponderea în total active de la 77,9% la finele lunii iulie la 79,2% la finele lunii august, se arată în raportul UNOPC.

Această creştere se datorează în special aprecierii cu 6,24% a portofoliului acţiunilor cotate (78,8% din activul total), urmată însă de o depreciere a portofoliului acţiunilor necotate din categoria investiţiilor pe termen scurt cu 3,6% (0,15% din activul total), precum şi a investiţiilor în titluri OPCVM/AOPC din aceeaşi categorie, cu 3,2%.

Evoluţia investiţiilor pe termen scurt în luna august scoate în evidenţă creşterea cu 8,4% înregistrată de SIF Banat-Crişana, urmat de SIF Transilvania cu 8,2%, SIF Oltenia cu 6,3%, SIF Moldova cu 5,3% şi SIF Muntenia cu 3,01%.

Nivelul de capitalizare, superior activelor nete

11,48 miliarde de lei este nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci SIF-uri, la sfârşitul lunii august.

În luna august, nivelul de capitalizare înregistrat pe ansamblul Societăţilor de Investiţii Financiare de 11,55 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro) a fost superior nivelului activelor nete cu 0,6%. În structura SIF, diferenţele faţă de activele nete au fost destul de însemnate, astfel: SIF Banat-Crişana a înregistrat un plus de 8,5%, SIF Moldova - de 5,7% şi SIF Transilvania de 3,3%, urmate de SIF Muntenia, cu o capitalizare inferioară nivelului activelor nete cu 8,1% şi SIF Oltenia cu 4%.

Nivelul cumulat al profitului înregistrat la finele lunii august a fost de 403,4 milioane de lei, mai mare cu 3,2% faţă de luna precedentă. SIF Moldova şi SIF Oltenia au înregistrat cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 7,18%, respectiv 6,20% din capitalul lor social. Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Banat-Crişana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, cu 15.366 tranzacţii ce au însumat 3,89% din capitalul social.

Influenţa creşterilor înregistrate de portofoliile de obligaţiuni municipale cu 0,15% şi a celor corporatiste cu 4,06% a rămas aproape nesemnificativă pe ansamblul investiţiilor pe termen scurt. Pe ansamblul SIF, la finele lunii august, peste 99% din nivelul investiţiilor financiare pe termen scurt îl reprezentau actiunile cotate, care deţineau 78,8% din total active.

Investiţiile în industria OPCVM/AOPC au înregistrat pe ansamblu o uşoară depreciere cu 0,9% faţă de luna anterioară. Plasamentele în titluri de stat şi cele în certificate de depozit se menţin în continuare la nivel zero. În ceea ce priveşte volumul plasamentelor în depozite bancare pe ansamblul SIF, acesta era la finele lunii raportate de 406,5 milioane de lei, cu aproape 10% mai puţin decât în luna anterioară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite