Piaţa pensiilor private, prea mică pentru obiectivele fondurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 15 companii care vor să administreze fondurile de pensii obligatorii vizează fiecare o cotă de piaţă care, cumulat, se apropie de 200% din piaţă Autorizate sau în decurs de

Cele 15 companii care vor să administreze fondurile de pensii obligatorii vizează fiecare o cotă de piaţă care, cumulat, se apropie de 200% din piaţă

Autorizate sau în decurs de avizare, companiile şi-au făcut publice ţintele vizate pe piaţa pensiilor administrate privat. Interesate cu precădere de pilonul II (pensia obligatorie), societăţile de asigurări îşi doresc să atragă un număr cât mai mare de participanţi cu vârste de până în 35 de ani, ori pe cei între 35-45 de ani, caz în care contribuţia este opţională.

Printre societăţile care doresc să intre în competiţia pentru pensii obligatorii şi/sau facultative se numără ING, AIG, Allianz-Ţiriac, Aviva, Interamerican, Omniasig şi Generali, BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, OTP Bank şi MKB Romexterra.

Iar dacă adunăm toate cotele de piaţă pe care le ţintesc aceste companii, rezultă că industria fondurilor de pensii administrate privat ar trebui să fie aproape dublă.

Conform preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, populaţia poate să-şi aleagă fondul de pensii până la finalul lunii ianuarie 2008, şi nu până la finalul acestui an, aşa cum era programat iniţial. Ceea ce înseamnă că participanţii mai au la dispoziţie câteva luni bune pentru a-şi alege un fond de pensii administrat privat, unde vor fi viraţi două procente din cele 9,5% cât reprezintă contribuţia la pensia publică. Pe de altă parte, angajaţii care nu îşi vor alege până la finalul lunii ianuarie 2008 societatea care să le administreze pensia privată vor fi repartizaţi automat de Casa Naţională de Pensii.

Planuri ambiţioase de dezvoltare

Una dintre companiile care vizează poziţia fruntaşă în clasamentul societăţilor de pensii - Aviva - mizează pe 20.000 de participanţi pentru pilonul III şi pe un milion de persoane pentru pilonul II. Totodată, Omniasig Pensii şi-a propus să atragă 350.000 de clienţi pentru fondul de pensii obligatoriu (pilon II), din cei 2,5-3,5 milioane de potenţiali clienţi şi 20.000 - 30.000 pe pilonul III.

Interamerican Pensii Private crede că va avea o cotă de piaţă de 10% şi speră să obţină chiar 15% după ce va demara campania de marketing pentru care a alocat un milion de euro. Preşedintele Interamerican Pensii Private, Frans van der Ent, a estimat că vor fi zece vânzători de pensii private care se vor înscrie pentru administrarea de fonduri de pensii private, însă numai şapte sau opt vor rămâne în piaţă în următorii zece ani. Preşedintele Interamerican consideră că piaţa românească are o capacitate totală de maximum zece companii. Acesta a mai precizat că firmele vor putea lucra şi cu mai puţin de 10% din piaţă, "dacă vor ţinti contribuţii mai mari la fondul de pensii".

MKB Romexterra Bank intenţionează să înfiinţeze, împreună cu Delta Asigurări, o societate de administrare a fondurilor de pensii private, al cărei acţionar majoritar va fi banca. Iar noua companie vizează, în următorii zece ani, o cotă de piaţă de 5%. BCR Administrare Fond de Pensii şi-a propus să devină liderul pieţei fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) şi ţinteşte o cotă de piaţă de peste 30%. Tot poziţia de lider o ţintesc şi ING Asigurări de Viaţă sau Allianz - Ţiriac, cu o cotă de peste 30%.

BCR Asigurări este deja autorizată ca depozitar pentru activele fondurilor de pensii atât pe pilonul II, cât şi pe pilonul III (pensiile facultative). BT Aegon, parte a grupului financiar Banca Transilvania, ţinteşte o cotă de piaţă de 15% pe segmentul pensiilor private obligatorii şi poziţionarea între primii cinci jucători din piaţă. Pentru atingerea obiectivelor, compania se bazează pe forţa de vânzări a Băncii Transilvania şi pe reţeaua de asigurători a companiei BT Asigurări, dar şi pe alte canale, cum ar fi brokerii autorizaţi şi specializaţi în acest domeniu.

Ultimele societăţi autorizate vor 10% din piaţă

Generali Fond de Pensii şi-a fixat ca obiectiv atragerea a peste 300.000 de participanţi, ceea ce înseamnă o cotă de 10%-12% din întreaga piaţă. Cel puţin deocamdată, strategia Generali nu include şi administrarea de pensii private facultative (pilonul III).

Slovenii de la grupul financiar Prva au înfiinţat companiei Prima Pensie, care va activa în domeniul pensiilor obligatorii şi-au fixat ca obiectiv 10% din piaţă, adică 350.000 de clienţi. Deocamdată, slovenii reprezintă singura companie străină interesată de piaţa locală de pensii private. Prva este o companie listată la bursa slovenă şi este deţinută în proporţie de 20% de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ceilalţi doi acţionari fiind companii slovene. Iar pe piaţa slovenă, Prva deţine o cotă de 25% din pensiile facultative.

Persoanele care pot contribui la pensiile obligatorii administrate privat

Conform legislaţiei în vigoare, toţi salariaţii sub 35 de ani vor fi obligaţi să adere la un fond de pensii private obligatorii, opţiunea fiind deschisă şi angajaţilor cu vârsta între 35 şi 45 de ani. În timp ce primii vor putea adera doar în perioada dintre 17 septembrie şi 31 ianuarie, cea de-a doua categorie va putea adera la un astfel de fond oricând, până la atingerea vârstei limită de 45 de ani.

Data oficială de start a sistemului va fi 17 septembrie, anunţă noul calendar al CSSPP. De la acest termen curge perioada de patru luni de aderare iniţială a participanţilor la sistem. Tot de la acest termen este permisă şi publicitatea pentru pensiile obligatorii, astfel încât toţi administratorii să aibă un start egal din acest punct de vedere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite